Ilia Iaşin, condamnat la opt ani și jumătate de închisoare. Opozantul rus este acuzat de răspândirea de „informații false" despre armata lui Putin

Un tribunal rus l-a condamnat pe politicianul de opoziție Ilia Iaşin la opt ani și jumătate de închisoare, în cel mai mediatizat caz de până acum al unui disident rus încarcerat pentru că s-a opus invaziei din Ucraina, transmite The Guardian.

09 Decembrie 2022, 15:49 (actualizat 09 Decembrie 2022, 18:55) Știrile TVR |

Iașin a fost judecat sub acuzația de răspândire de informații false menite să discrediteze armata rusă, în conformitate cu o lege introdusă după ce Rusia și-a lansat invazia.

Ea a avut o serie de postări, în luna mai, despre uciderea și torturarea civililor ucraineni de către trupele rusești în orașul Bucea.

"Exprimându-și ura față de sistemul politic al Federației Ruse și realizând că este o persoană publică... Iaşin a devenit o reală amenințare în formarea unei atitudini negative față de forțele armate ale Federației Ruse", se arată în verdictul, care a fost pronunțat la tribunalul districtual Meshchansky din Moscova.

Veteran al opoziției anti-Putin din Rusia, Iașin a făcut parte dintr-un mic grup de opozanți vocali ai războiului care au ales să nu părăsească țara, declarând la începutul acestui an că el crede că "vocile împotriva războiului sună mai tare și mai convingător dacă persoana rămâne în Rusia".

Într-un discurs ținut în sala de judecată săptămâna aceasta, Iaşin a spus: "Trebuie să rămân în Rusia, trebuie să spun adevărul cu voce tare și trebuie să opresc vărsarea de sânge cu orice preț. Mă doare fizic să mă gândesc câți oameni au fost uciși în acest război, câte vieți au fost ruinate și câte familii și-au pierdut casele. Nu puteți fi indiferenți. Și jur că nu regret nimic".

El a adăugat: "Este mai bine să petreci 10 ani în spatele gratiilor ca un om cinstit decât să suferi în tăcere de rușine pentru sângele vărsat de guvernul tău".

Iaşin se alătură unui grup de disidenți încarcerați pentru că s-au pronunțat împotriva războiului.

În iulie, un consilier municipal rus a fost condamnat la șapte ani de închisoare după ce a criticat un concurs de desene pentru copii. "Despre ce fel de concurs de desene pentru copii putem vorbi de Ziua Copilului ... când avem copii care mor în fiecare zi?", spusese el, principala probă împotriva sa în proces.

Vladimir Kara-Murza, un alt veteran al opoziției, a fost, de asemenea, acuzat de răspândirea de informații false despre armată. Unele rapoarte media susțin că a fost acuzat și de trădare.

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 0°C
IASI 2°C -2°C
CLUJ 2°C -7°C
CONSTANTA 4°C -1°C
CRAIOVA 7°C 0°C
BRASOV 2°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI