Ilan Laufer, audiat la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din IGPR, în dosarul lui Carmen Adamescu

2 mai 2019, 12:55

Fostul ministru Ilan Laufer, şef al Departamentului PSD pentru Mediul de Afaceri, a fost audiat, joi, la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, în dosarul lui Carmen Adamescu, fiind suspectat de complicitate la gestiune frauduloasă şi evaziune fiscală.

Fostul ministru ar fi sprijinit-o pe Carmen Adamescu în administrarea bunurilor Unirea Shopping Center, producând pagube companiei de peste 5.800.000 de euro.

Cei care doreau să închirieze spații în Unirea, ar fi încheiat mai întâi contracte subsecvente cu societățile administrate de Ilan Laufer, cu sume mari de bani. Ulterior, acesta i-ar fi ajutat să închirieze spațiile în Unirea, la sume mici de bani. Banii astfel obținuți de Ilan ar fi fost transferați către patru societăți din Cipru și Elveția, de unde erau ulterior retrași, prin încheierea cu aceste firme a unor contracte fictive de consultanță, comision și intermediere.

Aceste sume, astfel obținute, ar fi ajuns la Carmen Adamescu, spun aceleași surse.

De asemenea, Laufer este cercetat și pentru evaziune fiscală. Acesta, pentru a nu achita taxele și impozitele pe profit pentru o societate pe care o administra, ar fi majorat cheltuielile, prin încheierea și înregistrarea în evidența contabilă a unor contracte fictive de consultanță, cu cele patru firme din Cipru și Elveția. Cheltuielile fictive se ridică la suma de 22 de milioane de lei.

În dosar mai este cercetată și o funcționară de la Unirea Shopping Center.

În acest dosar, Carmen Adamescu este acuzată de delapidare, prejudiciul fiind de peste 40 de milioane de lei. Ea a fost reținută în dosar și plasată sub control judiciar. De asemenea, a fost dispus și sechestru pe bunuri până la concurența prejudiciului.

Ilan Laufer a fost în atenția opiniei publice mai ales în noiembrie 2018, în urma propunerii pentru portofoliul Ministerului Dezvoltării. Propunerea pentru numirea sa în funcție a ajuns la Klaus Iohannis care, ulterior, a anunțat că nu va semna decretul. Tot atunci a fost respinsă și propunerea ca Olguța Vasilescu să ocupe funcția de ministru al Transporturilor.

La scurt timp, Ilan Laufer a făcut declarații în care a menționat că refuzul președintelui de a-l numi este un act antisemit.

„Îl rog să aibă curajul să spună care a fost motivul real pentru care m-a respins, mă refer la cel religios şi faptul că sunt evreu (…) Ceauşescu a vândut evrei. Azi, am certitudinea că şi Iohannis a vândut un evreu român. Nu ştiu cui, nu ştiu pe câţi bani”, a spus Laufer la acel moment.

Laufer a deținut funcția de ministru pentru mediul de afaceri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă