„Îl învinovățesc pe el”. Primul interviu oferit de scriitorul Salman Rushdie după ce a fost înjunghiat, în august 2022

Salman Rushdie
Salman Rushdie
7 februarie 2023, 13:29

Vorbind pentru prima dată de când a fost înjunghiat la un eveniment literar din New York anul trecut, scriitorul Salman Rushdie spune că se consideră norocos și recunoscător că a supraviețuit atacului.

„Sunt norocos”, a declarat Rushdie într-un interviu publicat luni de New Yorker. „Ceea ce vreau să spun cu adevărat este că principalul meu sentiment copleșitor este recunoștința.”

Rushdie, în vârstă de 75 de ani, a fost înjunghiat în gât și în trunchi în timp ce vorbea pe scena de la Chautauqua Institution din vestul New York-ului, pe 12 august 2022, despre importanța acordării de azil, de către autoritățile americane, scriitorilor exilați.

Autorul – care a petrecut ani de zile în clandestinitate și a îndurat mult timp amenințări cu moartea din cauza cărții sale „Versetele satanice” – a stat în spital timp de șase săptămâni și și-a pierdut vederea la un ochi, precum și capacitatea de a-și folosi o mână.

Autoritățile l-au arestat pe Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani, în legătură cu tentativa de asasinat care s-a soldat, de asemenea, și cu rănirea moderatorului de discuții, și l-au acuzat pe suspect de tentativă de omor de gradul doi și tentativă de agresiune de gradul doi. Acesta a pledat nevinovat.

Se crede că Matar ar fi încercat să pună în aplicare fatwa pe care ayatollahul Ruhollah Khomeini a pus-o asupra vieții lui Rushdie după ce mulți musulmani au considerat că „Versetele satanice” este blasfemator în descrierea profetului Mahomed.

În interviul din New Yorker, realizat de colegul său David Remnick, Rushdie a declarat că l-a învinovățit exclusiv pe Matar pentru înjunghiere.

„Îl învinovățesc pe el”, i-a spus Rushdie lui Remnick atunci când a fost întrebat cine este vinovat pentru atentatul la viața sa.

Rushdie a refuzat să dea vina pe cei care se ocupau de securitate la conferința în care a fost înjunghiat. Localul nu avea detectoare de metale tip „walk-through” sau „wand” pentru a verifica dacă membrii publicului au arme. În schimb, controlul de securitate s-a limitat, se pare, la verificarea biletelor și la împiedicarea persoanelor de a intra cu mâncare sau băuturi.

„Am încercat din greu în acești ani să evit recriminarea și amărăciunea”, a declarat Rushdie. „Cred doar că nu este o imagine bună. Una dintre modalitățile prin care am abordat toată această situație este să privesc înainte și nu înapoi. Ceea ce se va întâmpla mâine este mai important decât ceea ce s-a întâmplat ieri.”

Rushdie a publicat o fotografie cu el însuși pe Twitter, scriind: „Fotografia din New Yorker este dramatică și puternică, dar, mai prozaic, așa arăt eu de fapt.”

El a mai spus în interviu că fiii săi adulți Zafar și Milan – care locuiesc la Londra – și soția sa, poeta și romanciera Rachel Eliza Griffiths, l-au ajutat enorm în recuperarea sa fizică și mentală.

Scriitorul a mai spus că „rănile sale mari sunt vindecate, în esență” și că și-a recăpătat sensibilitatea la degetul mare, la degetul arătător și la jumătatea inferioară a palmei după o „groază de… terapie” la mâna afectată.

„Sunt capabil să mă plimb”, i-a spus Rushdie lui Remnick. „Vreau să spun că sunt părți din corpul meu care au nevoie de controale constante. A fost un atac colosal.”

Rushdie a mai spus: „Am avut și zile mai bune. Dar, având în vedere ce s-a întâmplat, nu-i atât de rău acum.”

Interviul lui Rushdie cu Remnick a fost publicat cu câteva zile înainte de 9 februarie, data de lansare a noului său roman, „Orașul victoriei”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă