„Îi vom ucide pe toți, îi vom jefui pe toți cei care au nevoie să fie jefuiți”. Novaia Gazeta: Uciderea blogger-ului Vladlen Tatarski bagă frica în propagandiștii războiului lui Putin

Vladlen Tatarski
Vladlen Tatarski
4 aprilie 2023, 11:01

„Corespondentul de război” Vladlen Tatarski a fost ucis într-o explozie la o cafenea din Sankt Petersburg. Cel puțin 32 de persoane au fost rănite, dintre care 24 au fost spitalizate, 10 fiind în stare critică, potrivit Ministerului rus al Sănătății. Una dintre teoriile vehiculate este că o persoană a strecurat o bombă în cafeneaua care aparține lui Evgheni Prigojin, fondatorul PMC Wagner.

Novaia Gazeta Europa explică cine a fost Vladlen Tatarski și cine ar putea fi în spatele uciderii sale.

Pe 2 aprilie, în jurul orei 19.00, o explozie a zguduit Street Bar din Sankt Petersburg. Potrivit presei locale Fontanka, acest local îi aparținea lui Evgheni Prigojin; mai recent, barul a devenit un loc de întâlnire al clubului de discuții Cyber Z Front.

Popularul blogger pro-rus Vladen Tatarski, care deținea un canal Telegram cu peste 500.000 de abonați, ținea un discurs acolo în ziua exploziei. Sala era plină. Singurul care a fost ucis de explozie a fost chiar „corespondentul de război”.

Agenția rusă de știri Interfax a relatat, citând o sursă din cadrul forțelor de ordine, că dispozitivul exploziv, care conținea peste 200 de grame de TNT, a fost ascuns în figurina pe care unul dintre membrii publicului i-a dăruit-o lui Tatarski în timpul serii. Explozia s-a produs la o înălțime de 60 de centimetri de la podea.

„O tânără necunoscută este căutată sub suspiciunea de comitere a crimei. Aceasta i-a înmânat bărbatului ucis un cadou sub forma unei figurine din ghips. În interiorul acesteia s-ar fi putut afla un dispozitiv exploziv improvizat și radiocomandat, cu îmbunătățiri vătămătoare, conținând 100-200 de grame de TNT. Dispozitivul pare să fi fost activat după ce [femeia care i-a dăruit figurina lui Tatarski] a părăsit în grabă cafeneaua”, a declarat sursa.

Sursa din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, citată de agenția de presă RBC, a precizat că explozia s-a produs în dreapta locului în care Tatarski era așezat.

Comitetul de Investigații al Rusiei a deschis un dosar penal pentru acuzații de crimă după explozie. Organizatorul întâlnirii cu Tatarski a declarat că au fost luate măsuri de securitate, dar acestea „evident că nu au fost suficiente”.

Mai târziu în cursul serii, Interfax a relatat, citând o sursă din cadrul forțelor de ordine, că Daria Trepova, rezidentă din Sankt Petersburg, a fost reținută sub suspiciunea de ucidere a lui Tatarski. Se presupune că Trepova ar fi fost cea care a adus cutia cu dispozitivul exploziv la întâlnire. Comitetul de Investigații al Rusiei a confirmat ulterior această informație.

Pentru ce este cunoscut Vladlen Tatarski?

Numele real al lui Vladlen Tatarski este Maxim Fomin. S-a născut în orașul Makiivka, regiunea Donețk. Și-a ales pseudonimul bazându-se pe protagonistul romanului „Generația P” al scriitorului rus Viktor Pelevin. Tatarski a declarat că a citit romanul într-o închisoare din Horlivka, în Ucraina, unde a ajuns în 2011 pentru că a jefuit o bancă. În 2014, el a evadat din închisoare și s-a alăturat miliției pro-ruse. Apoi, Tatarski a fost din nou încarcerat, până când a fost grațiat de șeful autoproclamatei „republici populare” Donețk, Oleksandr Zaharcenko. De asemenea, Zaharcenko a fost ucis într-o explozie într-o cafenea pe 31 august 2018.

În 2019, Tatarski s-a mutat la Moscova și a publicat mai multe cărți despre viața sa. De exemplu, cartea sa „Fugind” a fost despre evadarea sa din închisoare. Cam în aceeași perioadă, el a devenit blogger. În februarie 2022, Tatarski s-a întors în Donbas și s-a alăturat batalionului de est. Atunci a devenit popular – în fiecare zi, Tatarski împărtășea cu abonații săi ceea ce se întâmpla pe front.

Principalul său titlu de glorie este videoclipul pe care l-a înregistrat la 30 septembrie 2022 la Kremlin, după ce Vladimir Putin a semnat acordurile privind aderarea la Rusia a „republicilor populare” ocupate Lugansk și Donețk, precum și a regiunilor Herson și Zaporijjia.

„Îi vom ucide pe toți, îi vom jefui pe toți cei care au nevoie să fie jefuiți. Totul va fi așa cum ne place nouă”, spunea el fericit în videoclip.

Aceasta nu este singura declarație de acest gen făcută de Tatarski. De exemplu, el a spus că „Ucraina ca stat, în forma sa actuală, ar trebui distrusă” și „Dacă în prima zi am fi îngropat 10.000 de soldați ucraineni în cazărmile ucrainene, ar fi fost mai amabili în timpul negocierilor, asta i-ar fi demoralizat mult mai mult”.

Din toamna anului 2022, Tatarski a criticat frecvent Ministerul rus al Apărării, în urma unei serii de eșecuri pe front. Așa a ajuns să facă parte din grupul de presă al lui Evgheni Prigozhin; fondatorul PMC Wagner era și el nemulțumit de comandanții armatei ruse.

Propagandiștii ruși reacționează

Propagandiștii ruși au acuzat Ucraina pentru uciderea lui Tatarski și au cerut Rusiei să riposteze.

Redactorul-șef al RT, Margarita Simonian, a scris pe rețelele de socializare: „Ei bine, atunci? Oare vom uita? Vom ierta?”

Corespondentul de război al ziarului Komsomolskaia Pravda, Alexander Koț, a comparat moartea lui Tatarski cu uciderea Dariei Dughina, fiica filosofului politic de extremă dreapta Alexander Dughin: „Pământul ar trebui să ardă sub picioarele oricărui oficial de la Kiev, fie că este în uniformă sau nu. Nici unul dintre acești sălbatici care au ales să urmeze calea războiului cu Rusia nu ar trebui să se simtă în siguranță, fie că se află în Artemivsk, Kiev, Liov sau Ivano-Frankivsk. În loc să speculăm de ce nu vizăm centrele de decizie, ar trebui să ne întrebăm de ce nu îi vizăm pe cei care iau deciziile. Dar am mai discutat toate acestea înainte, când Daria Dughina a fost aruncată în aer… Odihnește-te în pace, Max.”

Membrul Camerei Civice a Rusiei, Alexander Malkevici, a declarat că poporul rus se așteaptă la un mare „răspuns la acest atac terorist dezlănțuit împotriva civililor”.

Personalitatea media rusă Tina Kandelaki a cerut Rusiei să riposteze: „Siguranța liderilor de opinie publică este inexistentă. Crimele rituale au devenit o tradiție. Când va începe țara să răspundă? Teroriștii au electricitate, apă, căi ferate funcționale, restaurante și internet. Șefii asasinilor călătoresc prin țară cu camere de televiziune”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a acuzat, de asemenea, Ucraina de uciderea lui Tatarski: „Jurnaliștii ruși se confruntă în mod constant cu amenințarea cu violența din partea regimului de la Kiev și a creierilor săi, iar amenințările lor sunt puse în aplicare cu o frecvență tot mai mare. Regimul de la Kiev a urât activitatea profesională a lui Vladlen Tatarski și serviciile aduse patriei sale. L-au văzut ca pe un pericol, dar el și-a făcut datoria și a fost fidel curajului său până la sfârșit.”

Consilierul șefului Biroului președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, a declarat că asasinarea lui Tatarski este un semn al unei lupte politice interne în Rusia: „Păianjenii se mănâncă între ei într-un borcan. Întrebarea despre momentul în care terorismul intern va deveni un instrument de luptă politică internă era o chestiune de timp, ca străpungere a abcesului copt.”

Fostul deputat al Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului Rusiei, Ilia Ponomarev a lăsat să se înțeleagă într-o conversație cu platforma Sota că știe cine l-a ucis pe Vladlen Tatarski, dar a spus că un comentariu oficial din partea grupului care a organizat acest act va urma mai târziu.

Dosarul penal și ancheta corespunzătoare au fost luate sub controlul biroului central al Comitetului de Investigații al Rusiei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite