IGSU: Peste 40 de localităţi din 20 de judeţe au fost afectate de ploile de vineri

24 mai 2019, 21:59

În urma instabilităţii atmosferice şi cantităţilor mari de apă căzute în ultimele ore, au fost înregistrate efecte în judeţele Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Botoşani, Buzău, Cluj, Dâmboviţa, Giurgiu, Iaşi, Ilfov, Mureş, Neamţ, Satu Mare, Sălaj, Tulcea, Timiş, Vâlcea, Vrancea şi Vaslui, dar şi în municipiul Bucureşti, precizează sursa citată.

În urma unei ruperi de nori, în localitatea Bozieni, din judeţul Botoşani, s-a produs o viitură care a inundat mai multe locuinţe. Preventiv, două femei şi un copil au fost evacuaţi din gospodărie pentru scurt timp. Aceştia au revenit în locuinţe imediat după trecerea viiturii. Apa este în retragere, însă pompierii acţionează cu motopompele pentru evacuarea apei din curţi şi înlăturarea aluviunilor aduse de inundaţii.

În judeţul Cluj s-a produs o avarie la magistrala de apă dintre localităţile Cluj Napoca şi Dej, în dreptul localităţii Fundătura. Autorităţile locale fac în acest moment o evaluare a situaţiei, iar în funcţie de necesităţile de asigurare a apei pentru populaţie, echipajele ISU sunt în măsură să realizeze mai multe transporturi de apă menajeră şi să pună în funcţiune instalaţii pentru potabilizarea acesteia.

În contextul creşterilor de debite pe mai multe cursuri de apă din ţară, IGSU atrage atenţia populaţiei din zonele vizate să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora.

Evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional al IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea în judeţele afectate a forţelor şi mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situaţii de urgenţă, subliniază sursa.

Potrivit ISUBIF, până la ora 21.00, pompierii bucureşteni au intervenit pentru evacuarea apei în 106 cazuri în Capitală (81 locuinţe, 16 curţi, 9 zone publice) şi în 134 de locaţii din judeţul Ilfov (92 locuinţe, 36 curţi, 6 zone publice). În continuare sunt apeluri care semnalează acumulări de apă în gospodării, dar şi zone publice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite