IGSU: Defecțiuni, improvizații sau suprasolicitare a rețelei electrice, la 90 de unități medicale

6 februarie 2021, 23:08

Raportul făcut de IGSU după incendiul de la spitalul din Piatra Neamț, în care au murit 10 pacienți, a scos la iveală defecțiuni, improvizații sau suprasolicitare a rețelei electrice în 90 de unități medicale. Printre acestea, și Spitalul de boli infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara unde a început remedierea deficiențelor.

Managerii altor spitale au refuzat să discute despre problemele găsite în urma controalelor.

La Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova inspectorii au găsit probleme la instalația electrică și că sistemul de detecție a fumului și incendiilor nu funcționează.

Verificări s-au făcut și la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală, acolo unde în urmă cu o săptămână a izbucnit incendiul în care au murit 5 pacienți.

Intre timp, bilanțul a ajuns la 14 decese, după ce 9 dintre bolnavii transferați la alte spitale au murit. Doi dintre ei, astăzi.

Surse autorizate spun că focul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit, ca urmare a utilizării inadecvate a unui aparat de încălzire. De altfel, investigatorii ar fi găsit la fața locului resturi carbonizate ale unor aeroterme, susțin aceleași surse.

În raportul IGSU din 2020 întocmit după tragedia din Piatra Neamț este menționat și Institutul Balș cu cel puțin două probleme legate de securitatea la incendiu.

In același raport aflăm și că sunt foarte multe spitale din România care nu au contracte cu firme private privind securitatea la incendiu.

Bucureștiul în schimb nu e menționat sub nicio formă la acest capitol.

În cazul Institutului Matei Balș, contractul pentru astfel de servicii este acum sub lupa anchetatorilor. Mai multe informații vom avea după ce și Ministerul Sănătății va finaliza raportul propriu.

Un rol esențial în anchetă îl va avea și expertiza tehnică pe care o vor face specialiștii de la INSEMEX Petroșani.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite