IGPR: Aproape 8.000 de ordine de protecție provizorie au fost emise anul trecut. Cele mai multe victime sunt din mediul urban

Polițiștii au emis anul trecut 7.986 de ordine de protecție provizorii, anunță Inspectoratul General al Poliției Române. Cele mai multe astfel de documente au fost eliberate la solicitarea victimelor. Ordinele de protecție provizorii se emit când polițiștii constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică.

19 Ianuarie 2020, 11:29 (actualizat 19 Ianuarie 2020, 11:34) Știrile TVR |
Ziua internaţională de eliminare a violenţei impotriva femeii

Cele mai multe ordine de protecție provizorii au fost emise la solicitarea victimelor, 39 la solicitarea altor persoane și 77 la solicitarea unor instituții.

66% dintre ordinele de protecție provizorii au fost emise pentru fapte comise în mediul urban, conform IGPR.

De asemenea, anul trecut, instanțele judecătorești au emis 7.899 de ordine de protecție. Cele mai multe (7.146) au fost emise la solicitarea victimelor, 578 la solicitarea procurorului și 175 la solicitarea altor instituții.

"În ceea ce privește faptele penale din domeniul violenței domestice, în 2019, față de anul precedent (2018), au fost înregistrate scăderi cu peste 64% la infracțiunile de exploatarea cerșetoriei și cu peste 12% la cele privind folosirea unui minor în scop de cerșetorie, cu 36% la cele de vătămare corporală, cu peste 21% la tentativă de omor, cu 16% la faptele de corupere sexuală a minorilor, cu peste 12% la loviturile sau vătămările cauzatoare de moarte și cu peste 5% la abandon de familie", anunță Poliția Română.

De asemenea, sunt în scădere faptele de șantaj (cu peste 9%).

În urmă cu un an, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018). A fost reglementată modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

Sursa: Mediafax

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 30°C
IASI 24°C 26°C
CLUJ 18°C 21°C
CONSTANTA 27°C 26°C
CRAIOVA 25°C 26°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI