Igor Dodon vrea să elimine ”Istoria Românilor” din învățământul de peste Prut. ”Istoria Moldovei”, în 3 volume, prezentată la Moscova

19 ianuarie 2017, 13:37

Timp de două ore şi jumătate, în faţa unui auditoriu numeros, format din studenţi şi profesori, Igor Dodon a vorbit despre ultimele evoluţii de pe scena politică de la Chişinău şi despre relaţiile ţării sale cu statele vecine.

Președintele Igor Dodon este nemulţumit că în Republica Moldova se predă Istoria României. La MGIMO, Institutul de Relații Internaționale, liderul de la Chişinău a prezentat noua ”Istorie a Moldovei”, în 3 volume, şi a promis că va face tot posibilul ca aceste manuale să fie studiate în şcolile din Republica Moldova, transmite Liviu Iurea, corespondent Știrile TVR.

Cele 3 volume au văzut lumina tiparului la sfârşitul anului trecut şi prezintă istoria Moldovei de la Ştefan cel Mare până în zilele noastre.

Sunt teze şi concepţii care susţin ideea moldovenismului, promovată de o serie de istorici de la Chişinău.

Igor Dodon se teme de o ”românizare” a regiunii din stânga Prutului.

Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova: „Vor trece 5, 6, 7 ani, iar copiii noştri vor termina şcoala şi vor spune: Tată, aţi îmbătrânit şi nu mai înţelegeţi – istoria şi limba noastră sunt ale României. Iată, asta va trebui să evităm, şi o vom face. Nu va fi simplu, înţeleg foarte bine, vor fi proteste, asta e, însă este nevoie de o voinţă politică”.

Cu toate acestea, actualul preşedinte al Republicii Moldova susţine că vrea o relaţie de prietenie cu ţara noastră:

„Nu avem probleme cu România. Relaţiile noastre sunt aşa… Însă la cei cu ambiţii de a lichida statalitatea Republicii Moldova le vom da peste mâini. Altfel nu se poate. Preşedintele este garantul Constituţiei. Eu nu spun că am de gând să cer teritorii din România înapoi la Moldova; iată că cineva din sala spune: deocamdată. Totuşi, haideţi să fim prieteni”.

Preşedintele Republicii Moldova are relaţii tensionate cu executivul şi cu legislativul de la Chişinău.

El încearcă să provoace alegeri parlamentare anticipate, în speranţa că noul legislativ îi va fi mai loial şi îi va permite să îşi pună în practică promisiunile din timpul campaniei electorale.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite