Igor Dodon consideră inoportună deschiderea oficiului NATO la Chișinău. Preşedintele cere Alianţei să recunoască neutralitatea R. Moldova

7 februarie 2017, 22:48

Totodată, preşedintele moldovean a cerut NATO să semneze un acord privind recunoaşterea neutralităţii Republicii Moldova.

Am avut o întrevedere cu Rose Gottemoeller, Secretarul General adjunct al NATO. Am discutat relațiile dintre Republica Moldova și NATO la etapa actuală. Am expus viziunea mea personală cu privire la deschiderea oficiului NATO la Chișinău, menționînd că o consider inoportună. Oficiul NATO la Chișinău ar face mai dificile negocierile privind soluționarea subiectului transnistrean. […] De asemenea, am propus semnarea unui acord între NATO și Republica Moldova cu privire la recunoașterea neutralității țării noastre. Poziţia privind NATO vine după ce Dodon a susţinut, potrivit afirmaţiilor postate pe contul său de Facebook, că Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi UE ar putea fi denunţat ca urmare a unui referendum sau a alegerilor parlamentare, a scris Igor Dodon pe contul său de Facebook.

Tot la Bruxelles, Dodon a declarat că Acordul de Asociere dintre Republica Moldova si UE ar putea fi denunţat ca urmare a unui referendum sau a alegerilor parlamentare. Poziţia a fost susţinută de Igor Dodon la întrevederea cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk,  despre care au fost postat informaţii tot pe pagina de Facebook a preşedintelui moldovean.

În schimb, Donald Tusk precizează pe Twitter că Acordul de Asociere este în interesul Republicii Moldova privind reformele.

Dodon a declarat însă la Bruxelles că restabilirea relaţiilor cu Federaţia Rusă este vitală pentru Republica Moldova şi că guvernul de la Chişinău ar mima reformele. Ca atare, a propus lansarea negocierilor trilaterale Uniunea Europeană-Republica Moldova-Federaţia Rusă pe subiectul comertului.

Aflat în vizită oficială la Bruxelles, Igor Dodon s-a întâlnit  şi cu şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, cu preşedintele Parlamentului European, precum şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Este a doua vizită în străinătate după preluarea mandatului, prima fiind la Moscova.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite