Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore. Fostul președinte al Republicii Moldova este acuzat de corupție și trădare de patrie

24 mai 2022, 08:40

Percheziţiile acasă la fostul președinte al Republicii Moldova au început de la prima oră. Igor Dodon este cercetat într-un dosar penal cu mai multe capete de acuzare, potrivit informaţiilor oficiale.

La scurt timp după descinderea acasă la Dodon, colegi de partid ai fostului președinte au ieșit într-o conferință de presă pentru a contesta acțiunea anchetatorilor.

În fața casei lui Dodon s-au strâns zeci de persoane. Unele au venit cu şampanie şi flori, altele au cerut dreptate pentru fostul șef de stat.

Dodon și-a primit eticheta de „omul Moscovei”, după ce în toamna lui 2014 şi-a promovat formațiunea cu poze în care apărea alături de președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului:„În primul rând e o chestiune internă a Moldovei. În al doilea rând, suntem, desigur, preocupaţi că, din nou, aceste practici sunt folosite împotriva celor care militează… Persecutarea celor care sunt în favoarea dezvoltării unei relaţii prieteneşti cu Rusia care aduce beneficii reciproce. Sperăm, şi suntem încrezători că toate drepturile legale ale lui Dodon dunt respectate.”

Imagini cu Igor Dodon, pe atunci şef al statului, oligarhul Vlad Plahotniuc și omul lui de încredere, Serghei Iaralov, au apărut în spațiul public în iunie 2019. Moment după care a fost deschis dosarul „Sacoșa”, în care Dodon este acuzat că ar fi luat o pungă de bani de la Plahotniuc, chiar la sediul Partidului Democrat din Moldova. Saptamâna trecută, Procuratura Generală a dispus începerea urmăririi penale în așa-numitul dosar „Kuliok”.

Laura Ștefan, expert anticorupție: „Cu siguranță este un dosar foarte important. Eu am citit acuzările, nu știm pe ce se bazează procurorii, ce probe au la dosar. Aș fi foarte curioasă să înțeleg la ce se referă când vorbesc de trădarea de țară, este o infracțiune foarte aparte și merge dincolo de ceea ce s-a vehiculat în spațiul public cu privire la respectiva pungă de bani dată de Plahotniuc. […] Domnul Dodon a avut o politică apropiată de cea a lui Vladimir Putin. Pentru traseul european al Republicii Moldova. Evident că această orientare reprezintă o negare a voinței populare prezentă cel puțin la acest moment acolo. Dacă ne uităm și în Ucraina în aceste zile și vedem ce se întâmplă cu războiul din această țară, cred că opțiunile electoratului moldovean devin și mai de înțeles și de partea asta a Prutului.

Igor Dodon a fost președintele Republicii Moldova din 2016 până în 2020. Un mandat în care s-a văzut de cel puţin 14 ori cu preşedintele Federaţiei Ruse. Pe lângă întrevederile cu Putin, Dodon a avut şi zeci de întâlniri cu diferiţi oameni de afaceri şi oficiali ruşi, mulţi dintre ei vizaţi în scheme dubioase.

ACTUALIZARE Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a confirmat reținerea pentru 72 de ore a fostului președinte moldovean Igor Dodon.

„Procurorii au descins în mai multe locații, fiind efectuate 10 percheziții în mai multe imobile și trei automobile, în așa numitul dosar „Kuliok”. În cadrul anchetei sunt cercetate fapte cu privire la îmbogățire ilicită, trădare de patrie, corupere pasivă și finanțare ilegală a partidului care au avut loc în perioada 2014 până în prezent, inclusiv evenimente ce au fost date publicității în sursele mass-media. Subiecții anchetei este un ex-președinte al R. Moldova, precum și persoane interpuse ai acestuia și alte persoane ce au tangență la faptele instrumentate. În rezultatul perchezițiilor au fost depistate mai multe bunuri de lux, mijloace bănești, contracte, recipise care au fost ridicate și urmează a fi examinate. Una din persoane a încercat să distrugă probele prin nimicire. Persoanele investigate au ascuns unele bunuri și documente relevante pentru cauza investigată. În una dintre locațiile percheziționate au fost depistați peste 600 mii de lei, peste 17 mii de euro și o mie de dolari.  Au fost dispuse măsuri de reține pentru 72 de ore în privința a 2 persoane”, au anunțat procurorii într-un comunicat citat de TVR Moldova.

Potrivit jurnal.md, a doua persoană reținută este cumnatul lui Igor Dodon. Acesta ar fi fost reținut pentru că mânca un document din care reiese că Dodon este beneficiar al bazei de odihnă de la Sadova.

ACTUALIZARE Procurorii au găsit în casa lui Igor Dodon aproximativ jumătate de milion de lei și zeci de mii de euro, în cadrul acțiunilor de urmărire penală care se desfășoară în privința fostului președinte al Republicii Moldova.

Perchezițiile se întind pe durata mai multor ore și au loc în prezența lui Igor Dodon, precum și a avocaților acestuia.

În fața curții lui Igor Dodon s-au adunat susținători ai acestuia, dar și persoane care sunt în favoarea reținerii sale.

Procurorul general interimar, Dumitru Robu a declarat că, cel mai probabil, politicianul va fi reținut pentru 72 de ore.

 

 

Mariana Cherpec, procuror responsabil de comunicare în cadrul Procuraturii Generale: Perchezițiile se efectuează inclusiv și la alte locații, imobile deținute prin persoane interpuse în cadrul dosarului penal pornit în temeiul bănuielilor rezonabile de comitere a infracțiunilor de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și, respectiv, îmbogatire ilicită.

La scurt timp după descinderea acasă la Dodon, colegi de partid ai fostului președinte au ieșit într-o conferință de presă pentru a contesta acțiunea anchetatorilor.

 

 

Vlad Bătrăncea, deputat BCS: Întelegem că acest show a fost regizat demult. De aceea nu este în țară nici președintele Maia Sandu. Toată lumea observă că, de ziua ei de naștere, îi dorim multă sănătate, se comit aceste show-uri. Este un cadou banal.

Descinderile  au loc în cadrul dosarului „kuliok” (sacoșa). Este vorba despre imaginile video din anul 2019 de la sediul PDM, în care Vlad Plahotniuc i-a transmis președintelui Igor Dodon o pungă, în care ar fi fost bani.

În imaginile video prezentate Dodon refuză să ia sacoșa și îi spune lui Plahotniuc să i-o dea lui Costea (n.r. Botnari), care la rândul său o va transmite lui Cornel (n.r. Corneliu Furculiță, membru PSRM). Din imaginile video, rezultă că banii pe care îi ia Dodon de la Plahotniuc sunt pentru salarizarea celor din PSRM.

Săptămâna trecută, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a semnat ordonanța privind repornirea urmăririi penale în dosarul „kuliok”, după ce în mai 2020, Procuratura Generală condusă pe atunci de Alexandr Stoianoglo a dispus neînceperea urmăririi penale, menționând că nu cunoaște cât de veridice sunt imaginile, în ce circumstanțe au fost făcute, dar și alte detalii inerente unor astfel de înregistrări.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite