Igor Dodon, fost președinte al Republicii Moldova, este învinuit într-un nou dosar – Energocom

Igor Dodon
Igor Dodon
27 iunie 2022, 15:40

Procuratura Generală a Republicii Moldova a informat că i-a înaintat lui Igor Dodon învinuirea pentru infracțiunea de depășire a atribuțiilor de serviciu, săvârșită de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”. Potrivit TVR Moldova, învinuirea se referă la acțiunile lui Dodon din perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcțiile de prim-viceprim-ministru și de ministru al Economiei și al Comerțului.

Dodon este învinuit că, din poziția de prim-viceprim-ministru și din cea de ministru al Economiei și Comerțului, a semnat avizul în baza căruia directorul general al „Energocom” a încheiat în mai 2008 contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova cu o companie din Ungaria. Era vorba despre 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 – iunie 2009.

Astfel, potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania străină, prețul energiei electrice pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv, în condițiile în care SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai mic cu 29%.

Potrivit anchetatorilor, statul a fost păgubit cu 11.927.173 dolari SUA, bani care au fost transferați ulterior în conturile unor companii off-shore.

Concomitent, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova, notează procurorii.

La audierile de astăzi, fostul președinte al Republicii Moldova nu și-a recunoscut vina și a menținut declarațiile date în luna decembrie, în calitate de suspect.

Aflat în arest la domiciliu, Igor Dodon este cercetat într-un alt dosar pentru corupție și trădare de patrie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite