Ignatul, o tradiție păstrată cu sfințenie. La fel ar trebui să fie și avizul medicului veterinar, atrag atenția specialiștii

18 decembrie 2021, 23:39

Specialiștii în sacrificarea porcilor nu-și văd capul de treabă în această perioadă. Sunt chemați din gospodărie în gospodărie și până seara ajung să taie și câte 10 porci.

Tradiția este păstrată astfel cu sfințenie în preajma sărbătorilor.

La fel ar trebui respectat însă și avizul medicului veterinar, pentru că un porc infectat cu trichinela pare perfect sănătos, iar boala pe care o transmite este extrem de gravă.

După ce se asigură că toate sunt cum trebuie, gospodarii merg mai departe cu pregătirile. Cârnații sunt printre primii care iau drumul cămărilor.

Fiecare gospodină are propria rețetă pentru mezelurile pregătite înaintea Crăciunului. Condimentele sunt la fel de importante.

Pentru harghiteni, sarea vine de la fântână. Apa izvorâtă la mare adâncime spală un filon de sare de 70 de kilometri, care vine tocmai de la salina Praid și iese la suprafață în satul Lueta.

Fântâna este bine apărată, într-o adevărată căsuță din lemn.

Fântâna de la Lueta nu este căutată doar de Crăciun, ci și toamna, când se fac conservele. Unii vin în tot timpul anului după saramură.

Gospodinele spun că nici nu mai cumpără sare din comerț. Pun apa de la Lueta la evaporat și obțin o sare mult mai bună și mai intensă la gust.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă