Iese sau nu ursul din bârlog? La început de februarie, comportamentul lui Moș Martin ne arată dacă va continua iarna sau se apropie primăvara

2 februarie 2019, 17:15

Urşii au fost sărbătoriţi în plină iarnă la Grădina Zoologică din Braşov. De Ziua Ursului, cuștile au fost înconjurate de copii care le-au pregătit cadouri speciale.

Dar nu a fost mereu petrecere de Ziua Ursului. Odinioară, după o iarnă mai grea, dacă ursul nu ieșea din bârlog la început de februarie sau dacă se speria şi îşi relua hibernarea, localnicii încercau să îl oprească şi să îl oblige să rămâne afară: astfel sperau că vor păcăli primăvara să vină mai repede.

Acum, urșii au primit cutii în care copiii au pus mere, pește, batoane și bucăți de cozonac, toate bine ascunse sub un așternut din frunze de copac. Cei mici au scris mesaje cu urări pentru ursuleți.

Cadourile au fost duse în toate cele trei țarcuri ale urșilor. Cei mai bătrâni au reacționat mai greu. O ursoaică chiar a preferat să rămână cățărată în copac. Puiul de urs a fost cel mai bucuros. Mai mult s-a jucat cu cutiile decât a gustat din bunătăți.

Pe tot parcursul zilei, vizitatorii grădinii zoologice au putut afla mai multe despre urși, dar și despre alte animale.

În trecut, oamenii puneau schimbarea vremii pe seama comportamentului ursului, numit Ăl Mare sau Martin. Anotimpul rece se confruntă cu cel cald, iar ursul, prin comportamentul lui, arată dacă va continua iarna sau se apropie primăvara.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

O nouă alertă de urs în apropierea Capitalei, la Tâncăbeşti

O ursoaică şi unul dintre puii ei au fost împuşcaţi după ce au devenit agresivi

Întâmpinarea Domnului

2 februarie, Întâmpinarea Domnului