IERUSALIM | Mii de evrei au venit luni să se roage la Zidul Plângerii pentru a celebra tradiționala ceremonie Birkat Cohanim

Mii de evrei au venit luni să se roage la Zidul Plângerii din Ierusalim cu prilejul tradiţionalei Birkat Cohanim (Binecuvântarea Preoţească) reprezentând prima ceremonie religioasă masivă desfăşurată în acest lăcaş sfânt emblematic pentru cultul mozaic, relatează EFE.

29 Martie 2021, 15:43 (actualizat 29 Martie 2021, 15:57) |
Zidul Plângerii / FOTO: shutterstock.com

Conform tradiţiei, clerici purtând numele Cohen - sacerdoţi descendenţi ai lui Aaron, fratele lui Moise - i-au binecuvântat pe cei prezenţi în tradiţionala Birkat Kohanim, un substitut modern al sacrificiilor desfăşurate în vechiul templu, care se realizează de două ori pe an, în zilele intermediare dintre Pesah şi Sukot.

Binecuvântarea Preoţilor era practicată nu doar în Templu ci şi în afara lui. Oricine întâlnea o persoană ce purta numele Cohen avea dreptul să-l oprească şi să-i ceară să-l binecuvânteze. Cohenul avea datoria să înceteze orice făcea şi să rostească binecuvântările.

Ceremonia a avut loc la Zidul Plângerii din Ierusalim situat în Oraşul Vechi. Importantul sit religios aflat în partea de est a oraşului, ocupat şi anexat de Israel, nu a mai primit un asemenea aflux de persoane de la începutul pandemiei de coronavirus, în timpul căreia la ceremoniile religioase au asistat un număr redus de persoane.

La ceremonia de luni, desfăşurată în a treia zi de Pesah, au participat mii de persoane care au respectat totuşi distanţarea fizică, faţă de anul trecut când au asistat doar câteva zeci de credincioşi evrei.

Pentru a evita totuşi concentraţiile masive, ceremonia Binecuvântării se va prelungi anul acesta timp de două zile.

Ceremonia urmează celebrărilor Paştelui evreiesc care au început sâmbătă, marcate de reîntoarcerea la adunările tradiţionale şi la mesele în familie după aproape un an de restricţiile impuse de pandemia de coronavirus.

Celebrările de Pesah, care durează o săptămână şi comemorează exodul evreilor din Egipt şi eliberarea din sclavie, s-au desfăşurat anul trecut sub măsuri stricte de izolare şi cu familiile separate.

Anul acesta sărbătorile religioase au revenit la normalitate, datorită campaniei galopante de vaccinare desfăşurată de Israel, unde peste jumătate din populaţie a primit deja ambele doze de vaccin Pfizer.

 

 

 

sursa agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 15°C
IASI 13°C 10°C
CLUJ 7°C 11°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 12°C 13°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI