IERUSALIM | Biserica Sfântului Mormânt, centrul de interes pentru creştinii ortodocşi. Aceștia sărbătoresc la noapte Învierea Domnului

Mii de credincioși ortodocși așteaptă aprinderea "focului sacru" în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Coborârea "Luminii |Sfinte" pe pământ este momentul culminant al creștinismului ortodox.

23 Aprilie 2022, 13:19 (actualizat 23 Aprilie 2022, 16:47) Știrile TVR |

Potrivit ritualului, Sfântul Mormânt e inspectat pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare, luminile se sting, ușa se sigilează. Iar Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat în haine simple, este controlat de polițiști în prezenta martorilor care aparțin tuturor confesiunilor. Apoi  rămâne singur în încaperea propriu-zisă a Mormântului.

Cei prezenți în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăștie în mici bucăți și ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul Patriarhului este de a lua această vata aprinsă, a o așeza în două cupe de aur și a se întoarce în Capela Îngerului. Ulterior, Patriarhul aprinde două mănunchiuri de cate 33 de lumânări fiecare, apoi iese și împarte lumina credincioșilor.

 

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI