Icoane rare româneşti, din colecția Muzeului Național de Artă al României, expuse la Bazilica Notre Dame de Fourvière din Lyon

19 ianuarie 2019, 12:27

Exponatele datează din secolele al Xvii-lea şi al XIX-lea şi au avut un parcurs uimitor.

Realizate de țărani români, aceste adevărate opere de artă au fost mult timp denigrate, fără să li se acorde vreun interes artistic.

(w300) Icoane rar

La mijlocul secolului al XIX-lea au fost considerate ca fiind „caricaturale” şi chiar „dezonorante pentru adevăratele imagini ale sfinților”.

Prezentul le-a adus însă recunoaşterea ca adevărate simboluri ale culturii şi tradițiilor naționale, fiind considerate surse de inspirație pentru arta românească modernă.

(w380) Icoane rar

Vizitatorii pot vedea icoane realizate în ateliere din Transilvania sau Valahia începând cu anii 1600 care îi reprezintă pe Sfântul Gheorghe, Sfânta Parascheva, Fecioara Maria cu Pruncul sau Adormirea Maicii Domnului.

Expoziția Icoane rare româneşti, de la ignoranță la elogiu, de la Lyon, a fost organizată cu sprijinul Consulatului General al României la Lyon, al Muzeului Național de Artă al României şi face parte din Sezonul Cultural România-Franța.

(w380) Icoane rar

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite