ÎCCJ a desemnat astăzi, prin tragere la sorţi, judecătorii din cele patru completuri de cinci. Liviu Dragnea și-a exprimat nemulțumirea

9 noiembrie 2018, 08:42

Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, a tras la sorți, vineri, în şedinţă publică, din 4 boluri cu bilețele, numele celor care vor face parte din completurile de cinci judecători.

Deși a aplicat de „îndată” hotărârea CCR prin care Înalta Curte este obligată să tragă la sorți completurile de cinci, decizia l-a nemulțumit pe Liviu Dragnea.

Președintele PSD, judecat în dosarul angajărilor fictive, a cerut amânarea tragerii la sorți până când Curtea Constituțională va motiva hotărârea luată.

Apărătorii șefului PSD se întreabă dacă trebuia tras la sorți doar președintele sau reales întreg completul.

În noua formulă, Dragnea ar urma să fie judecat de Rodica Cosma, Valentin Horia Şelaru, Simona Cristina Neniţă, Francisca Maria Vasile şi Ioana Alina Ilie. Acest complet are pe rol, printre altele, dosarul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, ori cele ale lui Toni Greblă, Victor Ponta sau Sebastian Ghiţă.

Rodica Cosma, președintele completului 1 de la secția penală, l-a condamnat pe Gigi Becali în dosarul „Valiza”. A condamnat-o pe fond pe Monica Iacob Ridzi, fost ministru PDL. L-a achitat pe fostul ministru al justiției Tudor Chiuariu, alături de alți doi judecători. A redeschis ancheta în dosarul Revoluției.

Simona Cristina Neniță este unul dintre magistrații care l-au achitat  pe Adrian Năstase.

Ioana Ilie a fost unul din magistrații care l-au condamnat pe Adrian Năstase, în dosarul Trofeul Calității, iar pe Gigi Becali l-a condamnat cu suspendare în dosarul sechestrării hoților de mașini.

Francesca Vasile vine de la Curtea de Apel Bucureşti, iar Valentin Horia Șelaru este fost procuror și a fost șef al secției urmărire penală și criminalistică din Parchetul General în perioada când procuror general al României era Laura Codruța Kovesi.

Completul al doilea penal, alcătuit din Lavinia Valeria Lefterache, Ionuț Mihai Matei, Ilie Gheorghe Aurel, Bogdan Ioana și Ștefan Pistol, are pe rol dosarele în care sunt judecaţi, printre alţii, Călin Popescu-Tăriceanu ori Sebastian Ghiţă.

„La data de 9 noiembrie 2018, orele 10,00, la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, sala Secţiilor Unite, vor avea loc, în şedinţă publică, tragerile la sorţi pentru desemnarea membrilor completelor de cinci judecători pentru anul 2018, având în vedere decizia Curţii Constituţionale a României din data de 7 noiembrie 2018, prin care s-a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte”, informa joi ÎCCJ. 

Este vorba de patru completuri de 5 judecători, două în materie penală şi două în materie civilă. 

Curtea Constituţională a admis, miercuri, o sesizare a premierului Viorica Dăncilă şi a decis că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători. 

CCR a dispus că Instanţa supremă trebuie să ia de îndată măsurile necesare pentru constituirea completurilor de 5, în sensul desemnării prin tragere la sorţi a tuturor membrilor acestor completuri. 

Până la decizia CCR, erau traşi la sorţi doar patru judecători din aceste completuri, iar al cincilea era membru de drept, fiind, după caz, preşedintele sau vicepreşedintele Instanţei supreme, respectiv şeful Secţiei civile sau penale. 

Completurile de 5 judecători în materie penală de la Instanţa supremă au pe rol dosare importante, în care sunt judecaţi, printre alţii, liderul PSD, Liviu Dragnea, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, omul de afaceri Sebastian Ghiţă şi fostul judecător de la CCR Toni Greblă. 

La începutul lunii septembrie, Colegiul de Conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis să nu aplice noile prevederi ale Legii 304/2004 în legătură cu alegerea completurilor de cinci judecători. 

Şefa Instanţei supreme, Cristina Tarcea, declara pe 25 septembrie că legea care modifică Legea 304/2004 nu are dispoziţii tranzitorii, care să impună, pentru anul 2018, tragerea la sorţi a completurilor de cinci judecători, ea urmând să fie aplicată din ianuarie 2019

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite