Iasomia arabă, parfumată și foarte scumpă. O singură picătură de ulei esențial costă 100 de euro

Este vremea recoltei uneia dintre cele mai prețioase flori din lume, în India - iasomia sambac. Costă 100 de euro o singură picătură de ulei esențial al acestei flori - care este absolut imposibil de cules prin industrializare.


02 Iunie 2023, 09:15 Știrile TVR |

Iasomia sambac, numită și iasomia arabă, este înrudită cu cea pe care o vedem și în România. Mirosul este asemănător, doar că mai parfumat și mai puternic. Cultivarea ei nu este anevoioasă - recoltarea însă este extrem de dificilă și delicată, mai ales că nu se culege floarea.

Mai mult, acești muguri nu țin și nu pot fi depozitați - trebuie imediat procesați.

”Florile trebuie aduse dimineața și procesate până seara. Nu le putem conserva, pentru că își pierd parfumul”, a spus Diwakar Mohan, director Green Flora.

Cuvântul Yasmin, de unde vine numele plantei, înseamnă „dar de la Dumnezeu" în persană - iar din mica floare se fac ghirlande și podoabe. Uriașa ei valoare este însă în obținerea uleiului esențial.

Numai 200 de mililitri de ulei esențial se obțin din o tonă de boboci de iasomie, care se toarnă în cuve speciale de fierbere. Practic, o singură picătură de ulei esențial de iasomie sambac, dacă nu este contrafăcut, costă o sută de euro. Pentru un litru, prețul poate ajunge la 4.500 de euro.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 30°C 28°C
CLUJ 28°C 26°C
CONSTANTA 26°C 25°C
CRAIOVA 29°C 28°C
BRASOV 27°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI