Iaşi. Un copil de 10 ani, aflat în moarte cerebrală, a salvat 5 vieţi

20 ianuarie 2020, 08:26

Băiatul era la ora de sport când a căzut în curtea şcolii. La spitalul din Bacău i s-a descoperit o malformaţie a vaselor de sânge de la creier, care se rupsese. Nu ştia nimeni că are anevrism. La Iaşi, familia a acceptat să-i doneze organele.

Plămânii au salvat o fată de 15 ani cu fibroză chistică, iar inima şi ficatul, alţi copii de 11 ani. Rinichii au ajuns în Cluj și Iaşi, tot la copii.

Între ei, şi Pavel, care nu mai ştie din clasa a III-a ce gust au sarea sau ciocolata. Băiatul de 16 ani nici nu a putut fi înscris la liceu. Băiatul din Brodina, judeţul Suceava, a primit şansa unei vieţi normale a treia oară când a fost chemat la Iaşi pentru transplant.

A fost a şaptea prelevare din acest an, după ce tragedia altui tânăr a dat şansa la viaţă mai multor suferinzi.

Familia unui inginer de 28 de ani din Oradea, intrat în moarte cerebrală după un traumatism craniocerebral grav, a semnat pentru donarea organelor. Din cauza vremii, inima nu putea fi însă trimisă cu elicopterul la Tîrgu Mureş. Ambulanţele SMURD au fost escortate de Poliţie pentru a ajunge rapid.

Agenţia Naţională de Transplant va semna un acord cu Bulgaria şi altul cu Ungaria, privind transplantul pulmonar pentru adulţii care nu pot fi operaţi în ţară.

Anul trecut, au fost 85 de donatori în moarte cerebrală, cu 20 mai mulţi decât în 2018. Pe listele de aşteptare pentru organe sunt însă mii de români.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite