Viscolul s-a înteţit peste noapte în sud-estul ţării. E stare de alertă în judeţul Vrancea, unde sunt cele mai multe drumuri blocate, maşini înzăpezite şi localităţi fără energie electrică. În unele locuri, nici utilajele de deszăpezire nu au făcut faţă ninsorilor abundente şi rafalelor puternice care troienesc zăpada. Au rămas zone periculoase şi în judeţele Buzău, Galaţi şi Brăila. Iar meteorologii anunţă încă o noapte de cod galben cu viscol şi ninsori în tot sud-estul ţării. Autorităţile şi salvatorii rămân în alertă!
ACTUALIZARE Va fi în continuare viscol cu ninsori abundente în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei. E cod galben şi în această noapte în 14 judeţe şi Bucureşti. În judeţul Galaţi, mai multe drumuri naţionale, inclusiv DN 25 Șendreni - Hanu Conachi, rămân închise, dar pot să apară şi alte restricţii, pentru că ninge abundent. Alina Salanţi are cele mai noi informaţii:
ACTUALIZARE În judeţele din apropierea Carpaţilor de Curbură, în special în Buzău şi Vrancea, situația rămâne periculoasă. Şi acum, porţiuni din zece drumuri naţionale şi alte drumuri judeţene sunt închise şi urmează încă o noapte de viscol cu zăpadă ce poate fi troienită inclusiv pe şosele. Antonia Ioniţă, corespondentul Ştirilor TVR, a fost toată ziua pe teren și ne transmite ultimele informații:
ACTUALIZARE Zece drumuri naţionale şi 37 judeţene sunt blocate din cauza zăpezii, a informat, sâmbătă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (DN 22/BZ, DN 2C/BZ, DN 23B/VN, DN 2N/VN, DN 23A/VN, DN 23/BR, DN 2R/VN, DN 2L/VN, DN 2M/VN, DN 25/GL) şi 37 drumuri judeţene (DJ 203C/BZ, DJ 203G/BZ, DJ 102H/BZ, DJ 202/BZ, DJ 203/BZ, DJ 214A/BZ, DJ 203I/BZ, DJ 203D/BZ, DJ 220/BZ, DJ 713/DB, DJ 204P/VN, DJ 204B/VN, DJ 202F/VN, DJ 202E/VN, DJ 204L/VN, DJ 204E/VN, DJ 205C/VN, DJ 205E/VN, DJ 204E/VN, DJ 204D/VN, DJ 205L/VN, DJ 242E/GL, DJ 251G/GL, DJ 254/GL, DJ 253/GL, DJ 255/GL, DJ 251/GL, DJ 119A/BC, DJ 211/BR, DJ 203/BR, DJ 203T/BR, DJ 203A, DJ 244A, DJ 284A, SJ 243B, DJ 713/DB, şi DJ 251G/GL).
La acest moment, intervenţiile salvatorilor continuă în judeţele Bacău, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Galaţi, Vaslui şi Vrancea pentru deblocarea autovehiculelor rămase blocate în zăpadă, cât şi pentru degajarea copacilor căzuţi pe carosabil, menţionează sursa citată.
ACTUALIZARE Sud-estul țării este în continuare sub cod galben de ninsori și viscol. Și cel mai probabil va urma o noapte grea, cel puțin pentru drumari. Alina Salanți, corespondentul TVR din zonă, ne explică de ce s-a blocat DN25 și cum au acționat autoritățile:
ACTUALIZARE În Galați, sute de șoferi au rămas blocați pe DN25. Acest drum leagă Galați de Tecuci și are de fiecare dată, când ninge, cele mai serioase probleme. Pe acest drum național, în ultimele ore, efortul utilajelor de deszăpezire a fost zadarnic. Polițiștii au cerut închiderea șoselei pentru mașinile de mare tonaj, dar măsura a fost aprobată de autorități abia după câteva ore. De altfel, probleme au fost în tot județul.
Drumul Național 25, care leagă municipiul Galați de Tecuci, a fost o adevărată capcană pentru șoferi. Toți cei care au încercat să iasă din oraș și să ajungă în partea de nord a județului și invers au rămas blocați. La jumătatea drumului, în zona localității Vameş, într-o vale, viscolul a creat suluri de zăpadă, iar mașinile n-au mai putut înainta. În plus, două tiruri au derapat și au blocat șoseaua. În scurt timp, s-au format cozi kilometrice pe ambele sensuri. La primele ore ale dimineții, viscolul bătea cu putere pe DN 24 și 26 din Galați. Polițiștii le-au spus șoferilor să se întoarcă, decât să rămână blocați pe aceste drumuri. De dimineață, la ora 9, Poliția Rutieră a cerut autorităților ca drumul să fie închis pentru camioane și tiruri. Avizul de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a venit abia trei ore mai târziu, timp în care coada de autovehicule s-a tot mărit. Înzăpezită a rămas chiar și o mașină de poliție.
În Dobrogea nu sunt drumuri blocate, dar se circulă cu dificultate, mai ales în vestul județului Constanța, acolo unde a nins abundent.
Dacă în zona de litoral zăpada nu a blocat drumuri, vântul puternic, în schimb, a închis porturile. Operațiunile au fost suspendate încă de joi, atât pentru transportul maritim, cât și pentru cel fluvial.
ACTUALIZARE DN2c dintre Costești și Padina, cel care leagă județele Buzău și Ialomița, a fost deschis traficului, apoi traficul pe DN 2 (E85) a fost reluat, însă este foarte gravă în continuare în sudul județului Vrancea, paralizat de viscol, a transmis Antonia Ioniță, pentru Ora de Știri.
ACTUALIZARE Ultimele informații aduse de Ora de Știri:
De azi noapte și până acum viscolul a făcut ravagii în Vrancea. O gravidă din Sihlea a fost cât pe ce să nască acasă. După câteva ore de drum anevoios, pompierii au reușit să ajungă la ea cu o șenilată și să o ducă în siguranță la Focșani. Trei persoane a căror viață depinde de dializă au primit tratamentul doar datorită intervenției pompierilor, care le-au dus cu o autospecială la Adjud. A fost nevoie de declararea stării de alertă pentru ca autoritățile să primească ajutor suplimentar și să ia măsuri cât mai rapide.
NICUŞOR HALICI - prefectul judeţului Vrancea: Am blocat drumurile atât judeţene, cât şi naţionale în aceste zone, pentru că mulţi dintre ei nu înţeleg că trebuie să aibă măcar nişte anvelope de iarnă, nu mai spunem de lanţuri, şi au blocat drumul şi inclusiv echipajele de intervenţie, fapt care a dus la înzăpezirea unor tronsoane de drum şi ne chinuim acum să le deszăpezim.
Șoselele din Vrancea și Buzău s-au umplut rapid nu doar de zăpadă, ci și de mașini blocate de viscol. În pofida avertismentelor, mulți șoferi au pornit la drum. Zeci de tiruri au derapat, iar circulația a devenit imposibilă din cauza troienelor uriașe pe șosea.
Familii întregi, unele chiar cu copii mici, și-au petrecut toată noaptea în mașinile blocate în câmp.
Jandarmii veniți să dea o mână de ajutor au adus și ceai cald pentru oamenii care așteptau de ore întregi reluarea circulației.
A fost nevoie de intervenții dificile, cu vehicule militare, pentru ca tirurile și camioanele să fie tractate și circulația deblocată.
Daniel Marian Țiclea, prefectul județului Buzău: Acest drum european nu are două benzi, ci doar o bandă şi un acostament lărgit şi cele două sensuri fiind delimitate de acest parapet de beton, au făcut imposibilă intervenţia pe contrasens.
Și în Vaslui viscolul a dat peste cap circulația. O familie cu trei copii, cel mai mare de 3 ani, cel mai mic de doar 4 luni care mergea la spital, a fost preluată și dusă la destinație de poliție după ce mașina lor a derapat și a ajuns în șanț.
În unele zone de munte din Buzău zăpada e cât casa. Pentru cine are provizii și n-are nevoie să ajungă prea departe, poate fi chiar o bucurie.
ACTUALIZARE DN25, care leagă Tecuciul de Galați, a fost închis între localitățile Șendreni și Hanu Conachi, a transmis corespondentul TVR Alina Salanți, pentru Info Plus. Încă de astă noapte se circula greu pe acest drum, însă abia la 9.00 Poliția rutieră a solicitat Companiei de Drumuri Naționale să restricționeze accesul mașinilor mai mari de 7,5 tone. Lucru care s-a întâmplat abia după trei ore, astfel că aproape întreg drumul a fost blocat de mașini. Poliția Rutieră a preluat câte 30-40 de mașini și le-a condus în coloană. Mașinile vor fi redirecționate pe alte rute.
Și la Brăila sunt două drumuri închise, DN22 și DN23, care fac legătura cu Buzău și Vrancea.
ACTUALIZARE A început din nou să ningă, drumarii au mari probleme în a deszăpezi tronsoanele blocate - e vorba de cel dinspre Râmnicu Sărat spre Buzău - la fața locului sunt sute de pompieri, jandarmi, militari de la Divizia 2 Infanterie Getica, polițiști, toată lumea acționează cu lopeți, freze, utilaje de deszăpezire, agenții economici au trimis încărcătoare pentru zăpadă, a transmis Antonia Ioniță pentru Info Plus, de la ora 16.00. Din fericire, o parte dintre șoferii care erau staționați pe E 85, între Crucea Comisoaiei și Râmnicu Sărat, pe direcția către Buzău, au reușit să plece, au fost escortați cu mașini de poliție sau de jandarmerie. Se speră ca până la căderea întunericului se va reuși deblocarea totală a acelui tronson de drum unde au fost prinși în nămeți peste 200 de autoturisme și peste 50 de TIR-uri de ieri seară până astăzi.
Problemele cu alimentarea cu energie s-au mai rezolvat, sunt mai puțin de 5.000 de consumatori nealimentați la această oră, sunt rețele de înaltă tensiune rupte din cauza copacilor care au căzut peste ele, este vânt foarte puternic și acces dificil, se așteaptă și acolo ajutorul armatei.
În județul Vrancea, ISU a intervenit pentru două situații critice: Trei persoane care trebuia să facă dializă rămăseseră blocate între nămeți, la Păunești, au fost preluate și duse la spital și o gravidă din comuna Sihlea a fost luată și dusă la spital, după patru ore de înaintat prin nămeți.
ACTUALIZARE Circulaţia pe sensul Râmnicu Sărat - Buzău de pe DN 2 a fost deblocată şi se circulă controlat, în convoi, informează sâmbătă Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
ACTUALIZARE Un autocar cu cincisprezece cetăţeni ucraineni a rămas blocat, la Năneşti, după ce drumurile din zonă au fost închise din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, aceştia urmând să primească asistenţă din partea autorităţilor locale până vor putea să îşi continue drumul spre Constanţa, a anunţat, sâmbătă, prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, citat de Agerpres.
"Sunt la Năneşti, în acest moment, 15 ucraineni într-un autocar. Aceştia au ajuns la secţia de poliţie şi vor fi transferaţi la primăria comunei Năneşti, acolo unde li se vor acorda toate ajutoarele de care au nevoie, urmând ca, după ce ajung utilaje de deszăpezire în zonă, să îşi continue drumul spre Constanţa. Nu ştim dacă sunt şi minori printre aceştia, dar nevoia şi riscurile sunt aceleaşi şi le acordăm atenţie şi prioritate zero pentru a-i feri de orice risc", a declarat Nicuşor Halici.
ACTUALIZARE În acest moment se circulă controlat, în coloană de câte 10 mașini pe tronsonul de pe E85 unde au rămas blocate mai mult de 50 de tiruri și 200 de autoturisme, a transmis Antonia Ioniță pentru Telejurnalul de la ora 14.00.
ACTUALIZARE În județul Vrancea sunt 11 drumuri judeţene şi opt naţionale închise traficului rutier. "Tocmai ce am încheiat o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă privind solicitarea declarării stării de alertă la nivelul judeţului Vrancea pentru înlăturarea efectelor căderilor abundente de zăpadă şi a viscolului care încă mai persistă în zona de sud a judeţului. (...) pentru că, din păcate, prognoza meteo a fost una care a anticipat într-o foarte mare măsură, dar în cursul nopţii aceasta a fost mult mai puternică şi a cauzat foarte multe probleme. (...) Nu se pune problema să nu putem ajunge (la nivel de instituţii - n.red.) în vreo localitate în acest moment, nu avem situaţii deosebite, nu avem bolnavi care să fie izolaţi, înzăpeziţi. Din fericire, nu mai avem nici consumatori fără energie electrică. În continuare avem închise 11 drumuri judeţene naţionale şi opt drumuri judeţene", a declarat prefectul Nicuşor Halici, într-o conferinţă de presă.
ACTUALIZARE Codul portocaliu de vreme rea a fost ridicat la ora 14.00, iar meteorologii au restrâns codul galben de ninsori și viscol. Până duminică dimineaţă la ora 10.00 rămân sub incidenţa acestei atenţionări 14 județe din estul și sud-estul ţării, dar și Capitala.
ACTUALIZARE Premierul Nicolae Ciucă a convocat în regim de urgență, în format online, Comitetul Național pentru Situații de Urgență. În cadrul ședinței CNSU a fost dispusă măsura decretării stării de alertă la nivelul județului Vrancea, în baza HCJSU Vrancea, abilitând, astfel, Ministrul Afacerilor Interne să avizeze hotărârea.
Prin această măsură se pun în aplicare acțiuni imediate de răspuns, precum suplimentarea forțelor de intervenție, alertarea structurilor din zonele limitrofe, asigurarea permanenței structurilor cu responsabilități clare în gestionarea situației generate de fenomenele meteo extreme, până la revenirea la starea de normalitate.
ACTUALIZARE Situaţia este în continuare dramatică pe Drumul European 85 în judeţul Buzău. Sute de maşini sunt blocate în punctul Crucea Comisoaiei încă de ieri-noapte, când mai multe TIR-uri au derapat. Pentru tractarea autocamioanelor şi eliberarea șoselei au fost aduse vehicule militare cu tracţiune 6x6, dar intervin şi echipaje de la Jandarmerie. Prefectul județului coordonează toate activitățile la fața locului. Au venit în sprijin Armată, ISU, IGSU Ciolpani, a transmis pentru Telejurnalul de la ora 12.00 Antonia Ioniță.
ACTUALIZARE Drumul național 25, care leagă Galațiul de Tecuci, este aproape blocat, se circulă doar pe un fir. Poliția rutieră a solicitat încă de la ora 9.00 ca accesul mașinilor mai mari de 7.5 tone să nu mai fie permis pe acest drum, însă reprezentanții de la Drumuri naționale au semnat hârtia abia la 11.30. Timp de două ore și jumătate, toate mașinile de mare tonaj au intrat pe drumul național, iar acesta s-a blocat, a transmis Alina Salanți de la fața locului, pentru Telejurnalul de la ora 12.00.
ACTUALIZARE În București ninge de 11 ore, a transmis reporterul Vlad Ungar pentru Telejurnalul de la ora 11.00. Se circulă fără probleme în acest moment. 38 de mașini au fost avariate în Capitală și 49 de copaci doborâți de vânt.
ACTUALIZARE Pe E85, unde sunt blocate în nămeți peste 50 de TIR-uri, majoritatea din Ucraina, și peste 200 de autoturisme, se distribuie ceai, apă și alimente asigurate de CJSU Buzău.
ACTUALIZARE Pe E85 sunt blocate în nămeți peste 50 de TIR-uri, majoritatea din Ucraina, și peste 200 de autoturisme, a trasmis Antonia Ioniță la Telejurnalul de la ora 10.00.
ACTUALIZARE Copaci căzuţi şi cabluri rupte de vânt şi zăpadă în judeţul Argeş. Pompierii intervin în mai multe localităţi, inclusiv în Municipiul Piteşti.
ACTUALIZARE Traficul aerian pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti se desfăşoară în condiţii de iarnă, dar în parametri normali, conform planului de zbor, iar aeronavele aterizează şi decolează în siguranţă, informează Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB).
ACTUALIZARE Începând ora 09.30 s-a închis total circulația rutieră pe DN 22 Brăila - limită cu județul Buzău și DN 23 Brăila - limită cu județul Vrancea.
ACTUALIZARE Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează la ora 9.00 că pe DN 65, la kilometrul 80+700 de metri, în zona localității Optași, județul Olt, circulația rutieră este oprită total, pe ambele sensuri de mers, pentru repunerea pe roți a unui autocamion implicat într-un eveniment rutier zilele trecute.
Se estimează reluarea traficului în aproximativ 60 de minute.
ACTUALIZARE Pe Drumul European 85, sunt înzăpezite 200 de autoturisme și 40 de tiruri. Se intervine cu utilaje de deszăpezire, a transmis pentru Telejurnalul de la ora 8.00 corespondenta TVR în zonă, Antonia Ioniță. Se pare că în trafic sunt blocați și copii.
ACTUALIZARE La Vulcan, în judeţul Hunedoara, un bărbat a fost rănit după ce acoperişul unei anexe gospodăreşti a cedat sub greutatea zăpezii şi s-a prăbuşit peste el. Pentru salvarea lui au intervenit pompierii de la Detaşamentul Petroşani şi un echipaj SMURD. Victima a fost găsită sub dărămături, conştientă. A fost dusă de urgenţă la Spitalul dn Lupeni. Intervenţia s-a desfăşurat cu dificultate din cauza ninsorii abundente care a îngreunat circulaţia pe drumurile din zonă.
ACTUALIZARE Situația drumurilor la ora 7.00
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, din cauza zăpezii viscolite, ca măsură preventivă, a fost închisă circulația pe următoarele drumuri naționale:
1. DN 2 Căldărușeanca – Râmnicu Sărat, județul Buzău;
2. DN 22 Râmnicu Sărat – Băile, județul Buzău;
3. DN 2C Costești – Padina, județul Buzău;
4. DN 23B Măicănești – Ciorăști, județul Vrancea;
5. DN 2N Bogza – Jitia, județul Vrancea;
6. DN 23A Milcovul – Ciorăști, județul Vrancea;
7. DN 23 Olăneasca, județul Brăila – Mândrești, județul Vrancea;
8. DN 23B Măicănești – Codrești, județul Vrancea;
9. DN 2R Jitia-Vintileasca, județul Vrancea;
10. DN 2L Tișița – Soveja, județul Vrancea;
11. DN 2M Focșani – Butucoasa, județul Vrancea.
Circulația autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone a fost restricționată pe următoarele artere rutiere:
1. DN 2 Obrejița - Adjud, județul Vrancea;
2. DN 2D Focșani - Greșu, județul Vrancea;
3. DN 24 Cosmești, județul Galați – Tișița, județul Vrancea;
4. DN 11A Adjud - Podu Turcului, județul Vrancea.
5. DN 22 Râmnicelu, județu Buzău – Brăila, județul Brăila;
6. Toate drumurile naționale din județul Tulcea.
Circulația autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone a fost restricționată pe:
1. DN 22B Brăila, județul Brăila – Galați, județul Galați.
Pe DN 6, la kilometrul 425+850 de metri, în zona localității Armeniș, un copac a căzut pe suprafața carosabilă, blocând sensul de mers Caransebeș – Orșova.
Sunt semnalate precipitații sub formă de ninsoare, cu depunere de zăpadă pe partea carosabilă pe autostrăzile A1 București – Pitești (km 10 - 64), A2 București – Constanța (km 10 - 105), A3 București – Ploiești (43 - 68), în județele aflate sub atenționările cod galben și portocaliu, precum și în municipiul București. Se acționează constant cu utilaje de deszăpezire și material antiderapant.
Toate porturile de la Marea Neagră rămân închise atât pentru transportul maritim, cât și pentru cel fluvial, din cauza vântului puternic.
Sâmbătă dimineața sunt probleme pe DN1, pe Valea Prahovei. Se circulă cu dificultate din cauza zăpezii. Aseară, la ieşirea din Sinaia către Ploieşti a fost blocaj parţial din cauza unui auto-camion care nu a mai putut înainta. Circulaţia a fost restricționată şi s-a circulat alternativ, sub supravegherea poliţiştilor, pe sensul București-Brașov.
Un alt incident s-a produs la Azuga, unde un TIR a rămas în pană pe podul renovat. Circulaţia a fost complet blocată până la remedierea defecţiunii.
În Staţiunea Sinaia, în zona centrală, traficul a fost restricționat temporar după ce s-a constatat că fluxul mare de maşini împiedică intervenţia utilajelor de deszăpezire. În cursul zilei de ieri, Sinaia a rămas temporar şi fără electricitate, după ce un copac a căzut peste o linie de înaltă tensiune.
Viscolul, zăpada şi poleiul au dus la închiderea circulaţiei pe 4 porţiuni de Drumuri Naţionale din judeţele Vrancea şi Buzău.
A nins abundent și în Brăila și Galați. Pe parcursul nopții, drumurile naționale și județene au fost închise pentru anumite intervale de timp, pentru că drumarii să poată interveni.
Zeci de maşini au rămas înzăpezite pe drumul naţional DN25. La ieşirea din comuna Drăgăneşti, spre Tecuci, şoferii au făcut haz de necaz şi au încins o sârbă în plin viscol.
În Gara de Nord din Bucureşti, trenurile care vin din Moldova au întârzieri de până la 125 de minute. CFR anunţă că pe unele rute, circulaţia unor trenuri a fost restricţionată.
Dobrogea se află sub cod galben de vreme rea până mâine dimineață, iar în Constanța plouă de aproape 24 de ore. Operațiunile în porturi sunt în continuare suspendate, iar pe parcursul zilei sunt așteptate ninsori.
A început să ningă şi să bată vântul încă de la primele ore de vineri. Şi problemele au apărut rapid. Acolo unde şi utilajele de deszăpezire au acţionat cu dificultate, zeci de maşini au rămas blocate în troiene, pe drumuri. Iar alimentarea cu energie electrică a fost oprită în multe localităţi, după ce cablurile s-au rupt fie sub greutatea zăpezii, fie din cauza arborilor doborâţi de vânt. Vremea rea va continua, potrivit meteorologilor, până mâine dimineaţă.
Un tir s-a rastrunat la Mihăilești , iar drumul s-a blocat.
Dimineața, 20 de maşini au rămas blocate între nămeţi, la ieșirea din comuna Glodeanu Siliștea.
După ce drumul a fost deblocat cu utilajele primăriei, câteva ore mai târziu, vântul, care a depășit la rafală 50 de km pe oră, a troienit din nou zăpada. Peste 40 de mașini au rămas din nou în nămeți.
Orașul Sinaia a rămas câteva ore fără curent, după ce un copac a căzut peste liniile electrice. Spitalul a funcționat pe generatoare.
Și în Ploieşti şi în mai multe localităţi oamenii au rămas fără curent, după ce cablurile au cedat sub greutatea zăpezii. Dar cele mai multe probleme au fost în trafic în Ploieşti. Municipiul a fost complet blocat de zăpadă, la câteva ore după ce a început să ningă abundent. Şoferii au descoperit străzile acoperite de troiene şi au fost nevoiţi să curaţe singuri zăpada pentru a-şi face loc. Societatea de Salubritate care trebuie să realizeze deszăpezirea a fost amendată pentru felul în care a acţionat.
CITEȘTE ȘI:
INHGA: Atenţionare Cod galben de viituri pe râuri din Oltenia şi Muntenia, până sâmbătă la prânz