Iarnă grea în toată ţara: ger de crapă pietrele, circulaţie îngreunată pe drumuri

10 ianuarie 2017, 09:41

A fost cea mai friguroasă noapte din această iarnă. Recordul s-a înregistrat la Întorsura Buzăului, dar şi în restul ţării minimele au coborât până aproape de minus 30 de grade. Temperaturile se menţin foarte scazute. Până marţi seară, rămâne în vigoare codul portocaliu de ger pentru aproape toată ţara. De la ora 21.00, meteorologii au emis noi avertizări de ninsori şi viscol.

Constănţenii se pregătesc pentru o nouă repriză de viscol

În Constanţa, ninsoarea s-a oprit deocamdată, iar drumurile judeţene au fost deschise traficului. Problema alimentării cu energie electrică a fost rezolvată. Marţi seară, oamenii trebuie să fie pregătiţi pentru un nou episod de viscol.

În Corbu oamenii s-au mai liniştit. Cel puţin pe moment. După trei zile in care nu au avut apă şi curent, lucrurile revin, încet, la normal.

Fermierii din zona s-au mobilizat şi au adus la Corbu mai multe maşini cu alimente, mai ales pâine pentru cei care nu mai aveau deloc provizii.

Problema rămâne acum satul Vadu, aflat la 7 km distantă. Acolo oamenii sunt izolati de 4 zile. Frezele ISU, venite în ajutor din mai multe judeţe ale ţării, lucreaza fără oprire.

Din fericire, nu au fost urgenţe medicale în zonă. Oamenii aşteaptă cu groază următoarea repriză de viscol.

Zăpada a paralizat circulaţia şi în judeţele din Oltenia

De trei zile mai multe tronsoane de drumuri judeţene sunt închise. Şoferii au ales trasee ocolitoare, iar drumurile sunt păzite de poliţie.

Zeci de utilaje de deszăpezire au acţionat pe mai multe tronsoane de drum din judeţele Dolj şi Olt, însă vântul puternic a spulberat zăpada pe carosabil. În mai multe zone munţi de zăpadă au fost ridicaţi pe o parte şi pe altă a carosabilului.

Angajaţii ISU din judeţele Moldovei au lucrat şi ei la foc continuu

Elicopterele Ministerului de Interne au participat la douăsprezece misiuni medicale. 14 oameni, printre care 3 copii, au fost transportaţi la diverse spitale din ţară. Angajaţii ISU din judeţele Moldovei au lucrat şi ei la foc continuu. Au avut zeci de intervenţii în zonele unde drumurile erau blocate de zăpadă.

În Vaslui, la o misiune de salvare au participat şi poliţiştii de frontieră. O femeie de 37 de ani, însărcinată în 7 luni, care avea o criză de epilepsie, a fost ajutată să ajungă la ambulanţa. Iar în Neamţ, un copil şi o femeie însărcinată au fost salvaţi după ce drumul către satele lor a fost deszăpezit de mai multe ori.

Adăposturile din Timişoara supraaglomerate

Gerul este resimţit din plin în primul rând de cei care nu au un adăpost permanent. În ultimele zile, adăposturile pentru oamenii străzii s-au umplut. La centrele sociale continuă să sosească cei aduşi de poliţie şi de Ambulanţă. Sunt oameni pentru care un acoperiş deasupra capului face acum diferenţa dintre viaţă şi moarte, fiindcă temperaturile înregistrate pe timpul nopţii sunt greu de suportat.

În adăposturile din Timişoara, oamenii dorm şi pe jos, numai să stea într-un spaţiu încălzit. Acolo îşi aduc puţinele lucruri pe care le au şi primesc o porţie de mâncare în fiecare zi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Weekend cu ninsori și vânt în cea mai mare parte a țării

Cum ne protejăm animalele de companie pe timpul iernii