Iarnă dezlănuțuită în Moldova. Drumuri închise, curse aeriene anulate

11 ianuarie 2019, 07:43

Ninsorile abundente de azi-noapte aproape că au izolat localitatea Mironeasa din Iași de restul lumii. O gravidă care a avut nevoie de ajutor de urgență a fost scoasă din nămeți doar cu o șenilată, care a transportat-o până la ambulanță. Și o altă viitoare mămică a ajuns cu greu la spital, tot din cauza zăpezii.

În siguranță la spital au ajuns și un copil de 5 ani cu dureri abdominale şi o bătrână de 80 de ani găsită inconştientă în casă.

Cele aproape 50 de utilaje care au patrulat pe drumurile județene din Iași au făcut cu greu față ninsorii și viscolului. Pe aeroportul internațional situația a fost și mai grea. Până la prânz, două curse de la Bucureşti au fost amânate, iar zborurile dinspre Bruxelles şi Londra, anulate. Celelalte curse au avut întârzieri.

În Vrancea, în timpul nopții, stratul gros de zăpadă a blocat două tronsoane de drum național. Dimineață s-a oprit traficul și pe Drumul European E 581, între Huşi și Vama Albiţa. Abia după prânz s-a reluat traficul, iar coloanele de mașini au fost însoțite de utilaje de deszăpezire.

Viscol a fost și în Neamț. Pe mai multe drumuri nu s-a putut circula. Câteva mașini au rămas blocate pe șoselele înzăpezite. Unii șoferi s-au avântat însă la drum.

Au fost ore în care mașinile nu se vedeau nici la câțiva metri distanță din cauza viscolului.

Pe DN 15, între Piatra Neamț și Roman, autoritățile au impus restricții pentru mașinile de peste 3,5 tone.

Chiar dacă utilajele au acționat la îndepărtarea zăpezii, vântul puternic o ducea întruna pe șosea.

În comuna Ion Creangă din Neamț, o ambulanță care transporta bolnavi la dializă a rămas înzăpezită, iar în județul Suceava, la Brodina, o femeie cu probleme cardiace a fost luată de acasă cu o șenilată și apoi transportată cu ambulanța la spital.

––––––––––––––––––––––––––––––––

ACTUALIZARE Până la ora 15 se menține atenționarea cod galben doar pentru județul Vaslui, acolo unde, de altfel, drumul european 581 între Huși și Vama Albița este blocat încă de dimineata. Mulți dintre șoferi au luat decizia de a face cale întoarsă. La Iași, din cauza nămeților, la mai multe cazuri medicale din comune s-a ajuns cu șenilatele. Este vorba despre două gravide, un copil de 5 ani și o bătrână de 80 de ani inconștientă care au fost evacuaţi cu şenilatele si transportaţi la spitale din Iasi. Pe mai multe drumuri judeţene se circulă foarte greu, iar pe câteva dintre ele sunt blocaje. De asemenea, nu se circulă pe doua tronsoane de drumuri naționale din județul Vrancea. Până la această oră, 5 zboruri au fost anulate pe aeroportul Iași, două întârziate și rămâne de văzut dacă se va zbura către Viena așa cum este prevăzut la ora 15.20.  Aeroportul din Bacău este operațional.


ACTUALIZARE Pe Aeroporul Internațional Iași nu a aterizat și nu a decolat nicio cursă. Două curse de la București au fost amânate, iar zborurile dinspre Bruxelles și Londra au fost anulate. Pe mai multe drumuri județene se circulă greu, iar pe câteva dintre ele sunt blocaje. La 9.30 s-a oprit circulația pentru toate categoriile de autovehicule pe drumul european E 581, între Huși și Vama Albița.

Probleme au fost și pe 9 tronsoane de drumuri naționale, pe două dintre ele, în Vrancea, traficul este complet oprit. Pe alte 7 tronsoane  s-au instituit restricții.

În județul Iași, o șenilată de la ISU încearcă să aducă la drum circulabil o femeie însărcinată din localitatea Bulbucani.

În această dimineață, o femeie însărcinată, un copil și o bătrână au fost evacuați cu șenilatele și transportați la spitalele din oraș.

În Vaslui, echipele de intervenție acționează pentru remedierea avariilor de la rețeaua de tensiune care alimentează aproape 900 de abonați dintr-o localitate de lângă Bârlad.

 

Adrian Creangă, subcomisar Centrul Infotrafic al IGPR, ne spune dacă sunt probleme pe drumurile țării, mai ales în condițiile în care în Moldova este cod galben de ninsoare.

Circulația este întreruptă, din cauza vremii, pe două tronsoane de drumuri naționale din județul Vrancea.

Din cauza vremii nefavorabile, s-a impus restricție de tonaj pe patru tronsoane de drumuri naționale, în județele Neamț, Bacău și Buzău.

Traficul feroviar a fost întrerupt pe secția de cale ferată 202, după ce locomotiva unui tren de pe ruta Tâegu Jiu – Craiova, s-a defectat. Problema a fost remediată.

Nu sunt anunțate porturi sau aeroporturi închise.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă