Iancu Zuckerman, singurul supraviețuitor al Pogromului de la Iași, a împlinit 98 de ani

30 octombrie 2020, 19:04

Iancu Zuckerman a vorbit, chiar de ziua sa, despre educația temeinică pe care i-a oferit-o familia și despre dragostea pentru Dumnezeu.

Povestea sa începe la finele lui iunie 1941, la Iași, când au fost uciși mii de oameni. O treime din populația evreiască a orașului a pierit în „trenul morții”. Iancu Zuckerman avea 19 ani când s-a trezit împins într-un vagon.

„În vagon, primul lucru pe care l-am spus, când mi-am dat seama căam fost introduși pentru a ni se lua viața, mi-am dat seama că trebuie să le spun și celorlalți care au început să țipe aer, apă, nu avem, criminalilor și așa mai departe, le-am spus oameni buni, suntem într-o situație limită, trebuie să ne prezervăm energia și tot ce există, că poate, poate vom scăpa”, își amintește Iancu Zuckerman, supraviețuitor al Pogromului de la Iași.

În gara din Iași, au fost îmbarcaţi 2.000 de evrei, în 20 de vagoane, în medie, câte 100 într-un vagon. La Podu Iloaiei mai erau 800 de persoane care au supraviețuit, 40 de suflete în fiecare vagon. Iancu Zuckerman a intrat cu alte 136 de persoane în vagon și la final a mai numărat 8. Optimismul și credința l-au ajutat pe Iancu Zuckerman să fie unul dintre puținii care au scăpat cu viață. La aniversarea de azi a primit cu mare bucurie Diploma Vârsta de Aur.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite