Iahtul fostului dictator comunist iugoslav Iosip Broz Tito va fi renovat și transformat în muzeu

Primăria unui oraş croat a decis, după mulţi ani de discuţii, să renoveze fostul iaht al dictatorului comunist Iosip Broz Tito. Proiectul a stârnit numeroase controverse şi furtunoase dezbateri politice.

15 Septembrie 2017, 11:18 (actualizat 15 Septembrie 2017, 15:31) |
Un vas controversat
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În portul croat rugineşte de ceva vreme o navă celebră în timpul Iugoslaviei. A fost construită pentru a transporta banane din Africa în Italia. Naziştii au folosit-o pentru a planta mine. A fost bombardată şi scufundată de aliaţii anglo-americani. Iugoslavii au recuperat-o, iar Tito a transformat-o în iahtul sau personal.

Ivan Sărar, şeful departamentului Cultură al primăriei: "Vedeţi, trăim într-un timp în care istoria este reinventată".

Galeb, "Pescăruşul", a găzduit în timp peste 100 de şefi de stat sau de guvern, vedete de la Hollywood, personalităţi din lumea întreagă. Deşi nava este acum o ruină, mai are la bord câteva din excentricităţile fostului dictator. O baie vopsită turcoaz sau un salon pretenţios care se deschidea spre punte.

Zlatko Hasenbegovic, parlamentar: "Acest vas a fost folosit de Josip Broz Tito şi cred că toţi cei care insistă asupra acestui proiect ar trebui să se întrebe cum privesc miile de victime ale comunismului iugoslav acest lucru. Cred că este total nepotrivit să restaurezi un simbol absolut marginal şi care aminteşte de Tito, un dictator care a folosit această navă pentru a-şi construi cultul personalităţii".

Rijeka va fi capitala culturală a Europei în 2020, iar primăria a obţinut de la Uniunea Europeană fondurile necesare pentru a transforma vasul lung de 117 metri într-un muzeu plutitor. Părerile sunt, însă, împărţite. Pe pereţii clădirilor din piaţa centrală a oraşului au fost scrise sloganuri "Tito este un erou" sau care cer denumirea zonei "Piaţa Tito". Multe străzi din peninsula Istria, eliberată de Tito după Al Doilea Război Mondial, dar şi din Serbia, îi poartă numele.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 18°C
IASI 17°C 18°C
CLUJ 12°C 16°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 16°C
BRASOV 13°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI