Iași – spitale sub asediu și mii de credincioși la pelerinaj. Ambulanțele cu bolnavi așteaptă la poartă, iar cozile care s-au format se întind până în stradă

La Iași, medicii din spitalele COVID sunt ca în tranșee. Valul al patrulea este mai dur decât orice au trăit până acum. Ambulanțele cu bolnavi așteaptă la poartă, iar cozile care s-au format se întind până în stradă. În acest timp, mii de oameni vin în continuare la pelerinajul de Sfânta Parascheva. Credincioșii poartă mască, în timp ce așteaptă și păstrează distanța între ei, însă mulți sărută moaștele fără nicio protecție.

11 Octombrie 2021, 17:39 (actualizat 11 Octombrie 2021, 18:54) Știrile TVR |

La spitalul de boli infecțioase din Iași, ambulanțele așteptau la rând în stradă. Curtea era deja plină. Imaginile au fost surprinse ieri, însă nici acum situația nu e diferită. Spitalul este la capacitate maximă. Și unitatea de primiri urgențe de la spitalul Sfântul Spiridon este plină de bolnavi Covid.

Prof.univ.dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU SMURD Iași: “Mai mult de jumătate din activitatea noastră este dedicată pacienților Covid-19. Dintre aceștia, 11 sunt pacienți de terapie intesivă, trei intubați, șapte ventilați non-invaziv și unul pe dispozitiv high flow cu o cantitate mare de oxigen”.

Spitalul Lețcani va mai reduce presiunea, dar acesta va avea disponibile numai șase paturi.

Medicii spun că este cel mai agresiv val dintre cele prin care a trecut Romania până acum.

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva" Iaşi: „Din punctul meu de vedere este nevoie  de lockdown de cel puțin două săptămâni. Acest lucru fiind dublat de obligativitatea vaccinării anumitor categorii profesionale, medici, profesori și alte categorii care sunt expuse riscului”.

În acest timp, pelerinajul Sfintei Parascheva continuă. Fară limitare a numărului de persoane care pot participa și fară obligativitatea certificatului verde. Mia Danci a venit tocmai de la Verona ca să atingă moaștele cu un mănunchi de măști de protecție pe care le va da apoi familiei să le poarte. Nu s-a gândit nicio clipă că le-ar putea pune sănătatea în pericol.

“Am simțit o chemare și în fiecare an vin aici. Nu pot fără ajutorul dânsei”, spune femeia.

De altfel, racla poate fi atinsă și sărutată. Mitropolia a lăsat la alegerea oamenilor dacă poartă mască sau nu atunci când sunt aproape de moaște.

Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei: Noi nu îi sfătuim nimic, îi lăsăm să își manifeste credința neîngrădit. Mi se pare firesc așa”.

Primăria a anulat, totuși, mai multe evenimente programate pentru sărbătoarea Sfintei Parascheva, printre care şi masa pelerinilor. În Iași, rata de infectare a ajuns la aproape 10 cazuri la mia de locuitori. 400 de pacienți au fost diagnosticați într-o singură zi.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 33°C 30°C
IASI 30°C 30°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 32°C 28°C
BRASOV 31°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI