Iași: Start virtual pentru admiterea la facultate. Mai multe universități vor face selecția viitorilor studenți online

25 iunie 2020, 08:15

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, prima universitate din România, a fost prima și la preînscrierea online, deschisă în luna aprilie. În general, admiterea la cele 15 facultăţi se face pe baza mediei la Bacalaureat. Sunt și specializări în care notele la Bacalaureat contează într-o proporție mai mică.

De exemplu, la Facultatea de Drept, 50% contează Bacul, 50% media anilor de studii. La Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, proba practică a fost eliminată, iar nota la Bacalaureat are o pondere de 75%.

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, unde sunt 11 facultăți, admiterea este organizată, în general, în baza concursului de dosare.

La Facultatea de Arhitectură, însă, candidații vor depune și un portofoliu de lucrări.

Cu o singură taxă şi un singur dosar, candidatul se poate înscrie la mai multe facultăţi, în ordinea preferinţelor.

La Universitatea Agronomică „Ion Ionescu de la Brad”, anul acesta nu se percepe taxă de înscriere pentru admitere. 50% contează nota de la Bacalaureat la proba scrisă de Limba şi literatura română și 50% nota la o altă probă scrisă, la alegere.

Universitatea Națională de Arte „George Enescu” va organiza admiterea tot online. Pentru probele vocaționale, candidații vor trimite înregistrări video sau un portofoliu de lucrări. La unele specializări, examenul va consta și într-un interviu organizat în sistem de videoconferință.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași păstrează testul grilă. Vor fi luate măsuri speciale pentru organizarea concursului de admitere în luna iulie. Examenul va avea loc în amfiteatrele universităţii, dar și în alte spaţii special închiriate. Media la Bacalaureat va conta aici mult mai puțin, 10%.

Pentru locurile rămase neocupate, universitățile vor organiza și o sesiune de admitere în toamnă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite