Iași: Bisericile își deschid porțile pentru credincioși. Slujbele religioase se vot ține în aer liber. Împărtășania, cu lingurițe din plastic

15 mai 2020, 07:49

La Biserica Toma Cozma din Iași, duminică, va fi pentru prima dată oficiată Sf Liturghie în prezența credincioșilor, după aproape două luni în care bisericile din România au fost închise pentru public.

Slujba se va ține în aer liber, la fel că în toate lacașurile de cult din țară și au loc deja pregătiri. Zilele acestea, enoriașii care locuiesc în apropiere au venit să planteze flori, iar preotul paroh mi-a spus că l-a emoționat acest gest al oamenilor .

Biserica va ramâne deschisă pe tot parcursul săptămânii, astfel credincioșii se pot ruga oricând, dar pe lângă rugăciune, la fel de importante sunt și regulile de prevenție sanitară.

În lăcășul de cult oamenii vor intră pe rând dacă se aglomerează spațiul pentru că trebuie să existe o distanță de 8 metri între persoane, purtarea maștilor este obligatorie atât pentru enoriași cât și pentru slujitorii bisericii. Nu este indicată atingerea sau sărutarea obiectelor de cult.

În timpul slujbelor, credincioșii vor păstra distanță fizică și tocmai de aceea în curtea bisericii au fost trasate semne care să îi ajute pe oameni să respecte măsura.

Cât despre împărtășanie, au loc consultări între biserici pentru a găși altă soluție decât folosirea linguriță de plastic, pe care Patriarhia Română o respinge. Până atunci impartașirea credincioșilor se amână.

Aceleași reguli trebuie respectate și în spațiile de cult catolic. În comunitatea catolică, există și o rugăciune specială pentru umanitatea afectată de pandemie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă