Și în România există riscul de apariție a poliomielitei. Oficialii din Sănătate anunță caravane de informare. În cinci județe, vaccinul ajunge abia săptămâna viitoare

18 august 2022, 12:03

În orice ţară în care rata de vaccinare este prea mică, există riscul de apariţie a poliomielitei, atrag atenţia oficialii ministerului Sănătăţii. Pentru a elimina riscurile, acoperirea cu vaccin ar trebui să fie de cel puţin 80 la sută, iar în România este de numai 75-76 la sută, a arătat secretarul de stat în ministerul Sănătăţii, Adriana Pistol.

Oficialii au în plan să organizeze din nou caravane de informare în comunităţi, pentru ca părinţii să-şi imunizeze copiii. Problema este că în mai multe judeţe, precum Cluj, Timiş, Suceava, Ialomiţa, Ilfov, vaccinul hexavalent, care îi protejează pe cei mici şi de poliomielită, este de negăsit. Achiziţia a fost finalizată, iar dozele necesare vor ajunge în teritoriu săptămâna viitoare, anunţă cei de la minister.

Secretarul de stat Adriana Pistol spunea că micuţii de două luni care nu au primit nicio doză până acum nu sunt în pericol pentru că ei nu sunt expuşi. Ar fi o problemă dacă fraţii mai mari sunt nevaccinaţi şi s-ar infecta. Medicul recomandă vaccinarea la toate grupele de vârstă pentru care este indicat vaccinul, pentru a elimina riscul de poliomielită. Inclusiv adulţii sunt sfătuiţi să-şi facă un rapel cu vaccinul care protejează împotriva poliomielitei, difteriei şi tetanosului, fiindcă protecţia din copilărie scade în timp.

În camera de gardă, medicii sunt foarte atenţi la simptomele pacienţilor. Nu exclud să apară şi la noi poliomielita la persoane venite din ţările unde circulă virusul. Ultimul a fost acum 22 de ani, tot de import. Şi războiul din Ucraina, unde sunt puţini copii vaccinaţi, favorizează răspândirea bolii.

Virusul polio se transmite pe cale aeriană, prin picături de salivă, de pe mâinile murdare sau din apele ori alimentele contaminate.

Persoanele infectate sunt contagioase cu 7-10 zile înainte să aibă simptome precum dureri de cap sau de gât, febră, greaţă şi disconfort general. Apoi răspândesc virusul încă 5-10 zile prin aer şi chiar 6 luni, prin materiile fecale.

CITEȘTE ȘI: Adriana Pistol: Riscul de apariție a poliomielitei este „în orice țară în care rata de vaccinare nu este corespunzătoare”. În România, rata este mai mică de 80 la sută

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite