Își riscă viața pentru muzică. Povestea singurei orchestre de femei din Afganistan

Publicul meloman de la Lisabona a avut o șansă rară: să asculte un recital al singurei orchestre de femei din Afganistan. Sunt tinere și foarte tinere muziciene, care, de dragul artei, își riscă relațiile familiale și chiar viața.

01 Octombrie 2018, 21:37 Știrile TVR |

"Zohra", orchestra de femei din Afganistan, a cântat la Festivalul Tinerilor Muzicieni de la Lisabona.

La prima vedere, pentru publicul occidental, "Zohra" nu diferă de alte ansambluri musicale. În spatele partiturilor se ascund însă sacrificii enorme.

Luis Tinoco, directorul Festivalului Tinerilor Muzicieni: "Sunt 25 de fete cu vârste cuprinse între 12 şi 20 de ani, conştiente de riscurile la care se expun, inclusiv la adresa sănătăţii lor fizice, pentru că participă în acest proiect împotriva voinţei familiilor lor".

"Am avut multe probleme cu familia, dar şi cu străinii. Mama e împotrivă şi nu a vrut să mă duc la şcoala de muzică, pentru că muzica nu e bună pentru fetele musulmane", povestește Madina Sarwari, membră a orchestrei.

Fetele din orchestra "Zohra" sunt, de altfel, primele femei care studiază muzica în Afganistan în ultimii 30 de ani. Și asta grație unui bărbat considerat "salvatorul muzicii", după ce a fondat Institutul Național de Muzică din Afganistan.

Ahnad Sarmast, directorul Institutului Afgan de Muzică: "Muzica a fost interzisă de regimul taliban, nimeni nu avea voie să exerseze sau chiar să asculte muzică. Mulţi muzicieni au murit în cei 40 de ani de război în Afganistan, alţii au emigrat, ceea ce a însemnat că muzica tradiţională afgană, ceea ce numim muzică clasică afgană, aproape a dispărut din ţara noastră".

Institutul Național de Muzică din Afganistan a fost fondat în 2010.

"Zohra", numele unei zeițe persane a muzicii, a fost creată în 2015, fiind prima orchestră afgană formată exclusiv din femei. A evoluat prima oară în străinătate în 2017, la Forumul Economic de la Davos.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI