Mii de participanți la Serbările Naţionale de la Ţebea, la 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu

11 septembrie 2022, 15:48

Manifestările comemorative au început duminică dimineaţa la biserica din cimitirul de la Ţebea, cu Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de înalţi prelaţi bisericeşti, urmată de o slujbă de pomenire a lui Avram Iancu şi depunerea de coroane de flori la mormântul acestuia.

La ceremonii au fost prezenţi premierul Nicolae Ciucă, miniştri, preşedinţi şi parlamentari de la diverse partide politice, lideri judeţeni şi locali din cadrul administraţiilor publice.

„Avram Iancu ne dă, peste veacuri, o lecţie de moralitate, de creştinism trăit, patriotism fertil şi ne face o invitaţie la acţiune inteligentă. Astăzi, încă o dată, inima bătrânului Ardeal bate la Ţebea şi de aici pompează sânge în speranţa că va revitaliza întreaga ţară, pentru a împlini doru. Eroului nostru drag, acela de a-şi vedea naţiunea fericită. Dacă ne-ar putea vorbi astăzi la umbra Gorunului lui Horea, Iancu ne-ar cere să redescoperim iubirea de fraţi, iubirea de neam, care pe el l-a mistuit”, a spus, în discursul său, episcopul Devei şi Hunedoarei, Nestor.

După ceremonialul depunerii coroanelor de flori a urmat o defilare a gărzii de onoare, iar de la ora 14,30 pe scena în aer liber de la Ţebea vor urca nume importante ale folclorului românesc, într-un spectacolul organizat de Consiliul Judeţean Hunedoara prin Centrul de Cultură şi Artă.

În acest an, Serbările Naţionale de la Ţebea au fost programate pe parcursul a două zile, sâmbătă fiind oficiată o slujbă de sfinţire noii picturi din biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, situată în cimitirul din localitate.

Slujba de sfinţire a fost condusă de mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, alături de care s-au aflat episcopul Devei şi Hunedoarei, Nestor, episcopul Covasnei şi Harghitei, Andrei, episcopul Severinului şi Strehaiei, Nicodim şi episcopul român al Ungariei, Siluan.

Avram Iancu s-a născut în anul 1824, în localitatea Vidra de Sus, într-o familie de moţi înstăriţi. De profesie avocat, Avram Iancu a jucat un rol important în Revoluţia de la 1848 din Transilvania. A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor de la Blaj din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848 şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi de mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora şi-a câştigat o mare popularitate.

Avram Iancu s-a stins din viaţă la 10 septembrie 1872 la Baia de Criş şi a fost îngropat la Ţebea, lângă Gorunul lui Horea.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Comasarea alegerilor este ca și abandonată

Ciucă: România nu a beneficiat niciodată de garanţii de securitate mai puternice