VIDEO TELEJURNAL

Hunedoara:15 lideri sindicali de la termocentrala Mintia au intrat în greva foamei. Peste o sută de mineri de la Lupeni protestează

Un număr de 15 lideri sindicali de la termocentrala Mintia au intrat joi dimineața în greva foamei, solicitând anularea deciziei prin care personalul auxiliar și TESA de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH) va lucra doar patru zile pe săptămână, a declarat, pentru Agerpres, președintele Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva (SLIED), Mircea Crișovan.

05 Ianuarie 2017, 09:50 (actualizat 05 Ianuarie 2017, 13:22) |
Proteste în Valea Jiului
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

'Solicităm anularea deciziei de întrerupere temporară a activității pentru personalul auxiliar, respectarea contractului colectiv de muncă, inclusiv în ceea ce privește salariile compensatorii pentru personalul disponibilizat, precum și demiterea conducerii CEH', a spus liderul sindical.

În opinia sa, decizia de întrerupere temporară a activității nu se poate aplica în cazul termocentralelor, deoarece acestea necesită metode specifice de pregătire a utilajelor pentru ca grupurile energetice să poată fi pornite în siguranță.

El a menționat că revendicările sindicaliștilor de la Mintia vor fi prezentate joi la sediul Ministerului Economiei de către președintele Federației 'Energetica', Ioan Pisc, organizație din care face parte și SLIED. Activitatea celorlalți angajați de la termocentrala Mintia se desfășoară normal, a spus Crișovan.

Întreruperea temporară a activității afectează săptămânal aproximativ 400 dintre cei 780 de angajați ai centralei electrice, mai susțin sindicaliștii.

Personalul auxiliar și TESA din cadrul CEH va sta acasă în zilele de luni, începând cu ianuarie 2017, și va fi plătit cu 75% din salariul tarifar, potrivit unei decizii luată de conducerea companiei.

Peste o sută de mineri de la exploatarea de cărbune Lupeni protestează, joi dimineața, în curtea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petroșani, solicitând anularea deciziei de întrerupere temporară a activității pentru personalul auxiliar și respectarea contractului colectiv de muncă, a declarat, pentru AGERPRES, secretarul general al Sindicatului "Muntele", Ioan Ciubotaru.

În paralel, la sediul CEH din Petroșani continuă greva foamei începută miercuri după-amiază de trei lideri sindicali de la exploatările Lonea, Livezeni și Preparația Coroiești, dar și de cinci mineri de la Vulcan și Lonea.

Protestul de joi al minerilor de la Lupeni a început la sediul exploatării miniere, după care aceștia au plecat cu mai multe mașini personale spre sediul CEH din Petroșani.  În cursul dimineții, liderii de sindicat au transmis revendicările minerilor către Ministerul Economiei, Consiliul de Administrație și conducerea CEH, solicitând detensionarea situației.

În cadrul CEH lucrează aproximativ 5.300 de persoane, la minele Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, precum și la termocentralele Mintia și Paroșeni.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 7°C
IASI 5°C 1°C
CLUJ 3°C -1°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 7°C 5°C
BRASOV 3°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI