Human Rights Watch: China distruge și reutilizează moscheile

Human Rights Watch: China distruge și reutilizează moscheile
Human Rights Watch: China distruge și reutilizează moscheile
22 noiembrie 2023, 14:26

Sunt în jur de 20 de milioane de musulmani în China, un stat, care, oficial, este ateu, dar care susține că permite libertatea religioasă. Cu toate acestea, observatorii spun că în ultimii ani a existat o represiune sporită împotriva religiei organizate, Beijingul căutând un control mai mare.

„Închiderea, distrugerea și reutilizarea moscheilor de către guvernul chinez fac parte dintr-un efort sistemic de a reduce practica islamului în China”, a declarat Maya Wang, director interimar pentru China la Human Rights Watch.

Raportul arată dovezi tot mai mari ale abuzurilor sistematice ale drepturilor omului împotriva musulmanilor uiguri din regiunea Xinjiang, din nord-vestul Chinei. Beijingul neagă acuzațiile de abuz.

Cei mai mulți dintre musulmanii din China trăiesc în nord-vestul țării, care include Xinjiang, Qinghai, Gansu și Ningxia.

În satul cu majoritate musulmană Liaoqiao din regiunea autonomă Ningxia, trei din șase moschei au rămas fără cupole și minarete, potrivit HRW. Iar principalele săli de rugăciune au fost distruse, se spune.

Imaginile din satelit obținute de HRW au arătat o cupolă rotundă la o moschee din satul Liaoqiao fiind înlocuită de o pagodă în stil chinezesc cândva între octombrie 2018 și ianuarie 2020.

Aproximativ 1.300 de moschei din Ningxia au fost închise sau convertite din 2020, a declarat pentru BBC Hannah Theaker, un cercetător în domeniul musulmanilor chinezi. Acest număr reprezintă o treime din totalul moscheilor din regiune.

Sub liderul Chinei, Xi Jinping, Partidul Comunist a căutat să alinieze religia cu ideologia sa politică și cultura chineză. În 2018, comitetul central al Partidului Comunist Chinez a publicat un document care se referea la controlul și consolidarea moscheilor. Acesta a îndemnat guvernele statelor să „demoleze mai multe și să construiască mai puține și să depună eforturi pentru a comprima numărul total”. Construcția, amenajarea și finanțarea moscheilor trebuie „strict monitorizate”, conform documentului.

Există două grupuri etnice musulmane majore în China. Hui sunt descendenți din musulmanii care au ajuns în China în secolul al VIII-lea în timpul dinastiei Tang. Al doilea grup este uigurii, cu reședința în mare parte în Xinjiang. Aproximativ două treimi din moscheile din Xinjiang au fost avariate sau distruse din 2017, potrivit unui raport al Australian Strategic Policy Institute, un think-tank independent.

În 2018, autoritățile le-au interzis minorilor sub 16 ani să participe la activități religioase sau la studii în Linxia, un oraș cunoscut drept „Mica Mecca” a Chinei. Un raport din 2019 al unui post de televiziune local spunea că autoritățile au transformat mai multe moschei în „spații de lucru” și „centre culturale” după „o muncă minuțioasă de educație ideologică și orientare”.

Liderii arabi și musulmani din întreaga lume ar trebui să „pună întrebări și să-și ridice îngrijorări”, a spus Elaine Pearson, directorul pentru Asia al Human Rights Watch.

Alte minorități etnice și religioase au fost, de asemenea, afectate de campania guvernului. De exemplu, Beijingul a înlocuit în ultimele luni folosirea „Tibet” cu „Xizang” – numele regiunii în mandarină – pe documentele diplomatice oficiale. De asemenea, autoritățile au scos cruci din biserici, au arestat pastori și au eliminat Biblii din magazinele online.

Un articol de Arina Delcea

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

China crește exporturile. Economia din întreaga lume se zdruncină

China cumpără masiv aur și petrol și pune Occidentul pe gânduri

The Economist: Planul economic hazardat al lui Xi Jinping care va înfuria lumea