Human Rights Watch anunță posibile crime de război în nord-estul Ucrainei: execuții sumare, torturi și alte abuzuri

Groapă comună în Bucha Ucraina
Groapă comună în Bucha Ucraina
18 mai 2022, 21:06

Organizația pentru drepturile omului spune că a documentat 22 de execuții sumare, alte nouă crime ilegale, șase posibile dispariții forțate și șapte cazuri de tortură în 17 sate și orașe mici din regiunile Kiev și Cernihiv.

Peste 20 de civili au descris arestarea ilegală în „condiții inumane și degradante”, arată organizația, care a intervievat 65 de persoane între 10 aprilie și 10 martie, inclusiv foști deținuți, supraviețuitori ai torturii, familii ale victimelor și alți martori.

În satul Yahidne din regiunea Cernihiv, forțele ruse au reținut peste 350 de săteni, inclusiv cel puțin 70 de copii, cinci dintre ei sugari, într-un subsol al unei școli timp de 28 de zile, potrivit HRW.

Atrocitățile comise de forțele ruse de la sfârșitul lunii februarie până în martie au fost descrise drept „detestabile, ilegale și crude” de Giorgi Gogia, director asociat pentru Europa și Asia Centrală la Human Rights Watch, care a adăugat: „Aceste abuzuri împotriva civililor sunt crime de război evidente care ar trebui investigate prompt și imparțial și urmărite în mod corespunzător.”

HRW a documentat anterior 10 execuții sumare în orașul Bucha și în alte câteva orașe și sate din nord-est în timpul ocupației forțelor ruse de la începutul războiului.

Rusia a negat că a vizat civili sau că este implicată  în crime de război, acuzând în schimb Ucraina că a organizat atrocități pentru a blama trupele ruse.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite