HPV, un virus care poate cauza șase cancere. Multe românce află prea târziu. Anual, boala ucide echivalentul unei localităţi din mediul rural

4 martie 2023, 20:03

O fată de 19 ani din Constanţa făcea des viroze şi de la antibiotice au apărut probleme şi în sfera intimă. Aşa a ajuns la ginecolog, care i-a recomandat testul HPV. Mama a avut un şoc: fata avea virusul care poate cauza cancer de col uterin.

Virusul Papiloma Uman, HPV, foarte răspândit, are mai multe tulpini periculoase care pot cauza cancer, dacă imunitatea slăbeşte. În centrul capitalei, o instalaţie cu flori şi mesaje le atrage atenţia oamenilor asupra pericolelor, în ziua de conştientizare anti-HPV. Multe românce află prea târziu că au cancer de col uterin de la acest virus.

Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie, vicepreşedinte, Colegiul Medicilor din România: O localitate din rural dispare anual pentru că există această boală.

Din aproximativ 35.000 de cazuri noi de cancer cervical depistate în UE în 2020, aproape 10 la sută au fost în România. În jur de 1500 dintre româncele afectate pierd, anual, lupta cu teribilă maladie. Şase tipuri de cancer sunt însă asociate cu infecţia HPV.

Dr. Bogdan Popescu, medic primar ORL, director medical la spitalul Colţea: În unele studii, până la 70% din cancerele localizate în cavitatea bucală şi în faringe au ca sursă de dezvoltare infecţia HPV. Este dovedit ştiinţific faptul că vaccinul protejează.

Prof. univ.dr. Ștefania Tudorache, medic primar ginecolog, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova: Efectul maxim este obţinut dacă vaccinul este administrat cu 4-5 ani înainte de debutul vieţii sexuale.

Vaccinul anti-HPV este gratuit la medicii de familie pentru fetele între 11 şi 18 ani, dacă părinţii îl cer în scris. Peste o sută de mii de fete sunt deja vaccinate. În 6 luni se fac trei doze, care, la farmacie, costă în jur de 2.000 de lei, în total.

Ministerul Sănătăţii lucrează la norme pentru compensarea vaccinurilor. Cel HPV ar putea fi acoperit parţial pentru ambele sexe, între 18 şi 45 de ani.

Ana Măiță, preşedinta Asociaţiei Mame pentru Mame: Băieţii încă nu sunt cuprinşi în programul naţional de vaccinare anti-HPV. Avem promisiuni însă din partea ministerului Sănătăţii că se va întâmpla acest lucru.

Şi controalele periodice sunt esenţiale.

Mihaela Geoană, preşedinta Fundaţiei Renaşterea: Toate femeile care au peste 18 ani ar trebui să-şi facă un test Babeş-Papanicolau sau testul HPV. Acest test se face o dată la doi ani sau o dată la trei ani, pentru a depista la timp orice problemă ar putea să apară.

Peste 90% dintre femei pot scăpa de cancerul cervical, dacă-l depistează la timp.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite