Hotelierii, scutiți încă 90 de zile de la plata impozitului în acest an

Operatorii economici precum hoteluri, restaurante și cafenele sunt scutiți încă 90 de zile de la plata impozitului specific în acest an, anunță şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă. Plata impozitului se amână până în 25 octombrie.

16 Iunie 2020, 16:45 (actualizat 16 Iunie 2020, 18:39) Știrile TVR |
Hotel. Arhiva

ACTUALIZARE Potrivit lui Ionel Dancă, Guvernul a adoptat în domeniul HoReCa două reglementări importante. Astfel, operatorii economici precum hoteluri, restaurante și cafenele vor fi scutiți de la plata impozitului specific pentru o perioadă de 90 de zile, care se adaugă la perioada anterioară de 60 de zile , perioada stării de urgență.

„Mecanismul în baza căruia se va aplica această scutire este următorul: impozitul acesta este un impozit anual, datorat de către operatorii economici din zona hoteluri, cafenele, restaurante și din cuantumul impozitului anual, calculat la 365 de zile, se scade perioada de 90 de zile, care la care se adaugă la cele 60 de zile zile anterioare pentru care au fost scutiți la plată”, a spus Dancă.

De asemenea, plata impozitului se va face până la 25 octombrie, termenul fiind amânat de la 25 iulie.

Cealaltă reglementare se referă de operatorii care administrază activități comerciale pe plaje. Cei care erau obligați la plata unor taxe în trei tranșe, sunt scutiți de una dintre aceste tranșe, iar cei care erau obligați la două tranșe, sunt scutiți de 30% din suma datorată.

_________________________________________________________________________________________

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a iniţiat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care prevede ca firmele din industria HoReCa, cea mai afectată de criza Covid-19, să fie scutite de la plata impozitului specific unor activităţi pentru o perioadă de 90 de zile.

Acelaşi tratament se aplică şi pentru operatorii de jocuri de noroc, pentru perioada în care au avut activitatea suspendată în timpul stării de alertă.

Astfel, antreprenorii din HoReCa ar putea fi scutiţi de plata TVA pentru livrări, importuri şi achiziţii intracomunitare de măşti de protecţie individuale şi de ventilatoare mecanice pentru constituirea rezervei de capacităţi a Uniunii Europene, până în 1 octombrie.

Furnizorul va justifica scutirea de TVA cu declaraţia pe propria răspundere cu privire la destinaţia bunurilor.

De asemenea, Guvernul vrea să prelungească până în 25 octombrie amânarea dobânzilor şi penalităţillor pentru întârzierea la plata obligaţiilor fiscale.

Radu Dumitrescu, proprietarul a şase restaurante din Capitală, spune că măsura propusă de Florin Cîţu este bună, însă nu excelentă pentru o industrie atât de afectată de criză cum este HoReCa.

„90 de zile este o perioadă foarte scurtă, iar această măsură trebuie luată pentru cel puţin 365 de zile, pentru că industria noastră a fost atât de lovită încât nu îşi poate reveni într-o perioadă de 90 de zile sau de 120 de zile”, consideră un proprietar de restaurante, Radu Dumitrescu.

 

Sursa: Mediafax

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 17°C
IASI 26°C 16°C
CLUJ 23°C 17°C
CONSTANTA 24°C 17°C
CRAIOVA 29°C 18°C
BRASOV 26°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI