Hotel înghiţit de avalanşă în Italia. A fost găsită în viaţă şi Ludovica, fetiţa de 6 ani a româncei Adriana Vrânceanu

Echipele de intervenţie acţionează fără încetare în regiunea Abruzzo, unde un hotel a fost înghiţit de nămeţi. Avalanşa a îngropat oamenii de vii. Echipele de salvare au reuşit să-i găsească în viaţă şi să-i scoată la suprafaţă, printre alţii, şi pe românca Adriana Vrânceanu şi pe cei doi copii ai ei - Gianfilipo - de 8 ani - şi Ludovica - 6 ani.

20 Ianuarie 2017, 09:43 (actualizat 20 Ianuarie 2017, 23:28) |
$article.media.images[0].description
Copil salvat de sub dărâmături"
 |  GALERIE FOTO

A fost găsită şi fetiţa româncei prinsă sub muntele de zăpadă care a îngropat un hotel întreg în Italia acum două zile. Femeia şi băiatul ei fuseseră salvaţi la prânz, dar nu şi fetiţa, Ludovica. Ca prin minune, a fost scoasă în viaţă în această seară, odată cu alţi doi copii. Despre jumătate din cei 30 de oameni prinşi în infern nu există, însă, nicio veste.

ACTUALIZARE 20.47 A fost scoasă de sub zăpadă şi fetiţa soţilor Adriana Vrânceanu şi Giampiero Parete - Ludovica, în vârstă de 6 ani, potrivit rainews.it.

Potrivit pompierilor italieni, au fost găsiţi în viaţă 4 copii. Ultimul găsit este fiica familiei Parete, care a fost găsită în jurul orei locale 19.30. Se încearcă recuperarea altor 5 persoane din hotel.

În acest moment sunt cinci persoane scoase de sub dărâmături, o femeie şi 4 copii. Alte 5 peroane au fost identificate şi se încearcă scoaterea lor, a declarat şeful Protecţiei Civile, Fabrizio Curcio, în cursul unei conferinţe de presă.

ACTUALIZARE 18.00. Potrivit informațiilor oficiale obţinute din partea autorităţilor italiene, Ministerul Afacerilor Externe precizează că două  persoane de cetățenie română, un adult și un minor, semnalate ca fiind dispărute în urma avalanșei care a lovit un hotel din localitatea Farindola, în regiunea Abruzzo, au fost identificate, acestea fiind în viață.

Cetăţenii români se află în prezent la spitalul din Pescara, fiind în afara oricărui pericol, Ambasada României la Roma menţinând în permanenţă legătura cu reprezentanţii unităţii medicale, în vederea monitorizării acestora.

Totodată, reprezentanţii misiunii diplomatice române sunt în legătură atât cu familia cetățenilor români, acordând sprijinul necesar, cât şi cu autoritățile italiene competente, care gestionează operațiunile de salvare, în vederea obținerii de informații concrete cu privire la existența altor cetățeni români afectaţi.

Încă de la data semnalării disparițiilor, ambasada României la Roma a contactat în regim de urgență autoritățile locale, în vederea obținerii de detalii suplimentare.

ACTUALIZARE 16:00 Salvatorii au primit semne de viaţă de la alte persoane aflate sub dărâmături, potrivit rainews.it

ACTUALIZARE 16:00 Presa din Italia rectifică numărul supravieţuitorilor scoşi de sub dărâmături. Şase persoane dintre care trei copii au fost salvate potrivit ultimelor informaţii.

ACTUALIZARE 15:30 Departamentul de Pompieri a postat pe twitter un video în care un băieţel şi mama sa sunt scoşi de sub dărâmături. Potrivit repubblica.it femeia este Adriana Vrânceanu, soţia lui Parete Giampiero, supravietuitorul care a anunţat autorităţile. Femeia le-a spus salvatorilor să meargă în camera alăturată unde este fiica sa. Pompierii încearcă recuperarea acesteia.

ACTUALIZARE 14:00 Opt persoane au fost găsite în viață sub avalanşa care a cuprins hotelul Rigopiano din Farindola. Primul contact a avut loc puţin după ora 11.oo. Supraviețuitori ar fi trei bărbați, trei femei și doi copii. O mamă și fiica sa au fost primele salvate şi au fost deja transportate la spital.  Supravieţuitorii au fost găsiţi în viață într-o zonă a bucătăriei, unde, se pare, că au reușit să aprindă un foc pentru a se încălzi.

ACTUALIZARE 13:20 După 43 de ore de la avalanşa care a cuprins hotelul Rigopiano din Farindola, salvatorii au descoperit şase persoane în viaţă, aflate sub dărâmături. Ei au intrat în contact cu supravietuitorii,  i-au identificat şi au vorbit în mod repetat cu aceştia, însă nu au ajuns încă la ei. Două elicoptere aşteaptă extragerea supravieţuitorilor de sub dărâmături pentru a-i trasporta la spitale, informează presa italiană.

Primul contact cu supraviețuitorii a avut loc la puțin timp după ora locală 11:00 (10:00 GMT).

Prima veste bună vine după o noapte lungă, cu temperaturi sub zero, la peste 1200 de metri altitudine, în condiții la limita imposibilului. Operațiunile de salvare au continuat la hotelul Rigopiano, din stațiunea Farindola, care a fost înghiţit de o avalanșă miercuri după-amiază. Echipele de salvare săpa sub o pătură de zăpadă, copaci și moloz, care a eviscerat structura hotelului şi a împrăştiat-o pe o suprafaţa de 500 de metri.

___________

Doar doi oameni au fost salvaţi din cimitirul de nămeţi. Salvatorii au scos de sub dărâmăturile amestecate cu zăpadă patru trupuri neînsufleţite. Cel puţin 25 de persoane dintre care patru copii sunt încă de negăsit.

O româncă şi cei doi copii ai ei sunt îngropaţi sub zăpadă în urma avalanşei care a lovit hotelul în care se aflau

Publicaţia online corriere.it prezintă povestea unuia dintre cei doi bărbaţi salvaţi, Parete Giampiero, un bucătar în vârstă de 38 de ani, aflat în vacanţă cu soţia şi cei doi copii ai săi: o fetiţă de şase ani şi un băieţel de 8 ani. Soţia sa, Adriana, este asistentă medicală în Pescara. Bărbatul povesteşte că a scăpat cu viaţă pentru că s-a dus să ia ceva din maşină. În orele în care a aşteptat salvatorii s-a adăpostit în maşină împreună cu administratorul hotelului care fusese şi el surprins de avalanşă în afara hotelului. Parete Giampiero spune că în tot acest timp nu a auzit voci şi tot ce a văzut a fost un perete de zăpadă. Bărbatul a sunat disperat la telefonul soţiei. Nu a răspuns nimeni. A dat telefon apoi unui prieten, care le-a spus jurnaliştilor ce au vorbit.

- Pe la 5 şi 40 de minute după-amiază m-a sunat şi a spus "Ajutor, ajutor, ajutor! Sună pe toată lumea, pentru că aici situaţia e teribilă, hotelul nu mai există, a dispărut..."

- Nici nu mai ştiu ce a mai spus.

- Dar unde era el în momentul acela, când a sunat?

- Afară, ieşise din hotel.

Valul de zăpadă a fost atât de puternic, încât a mutat pur şi simplu întreaga construcţie din loc, cu 10 metri şi a acoperit-o în întregime. Hotelul avea patru etaje. Echipele de intervenţie au săpat tuneluri ca să ajunga înăuntru şi au intrat pe geamul ultimului etaj. Au fost căutări disperate, chiar şi în timpul nopţii.

În astfel de cazuri, speranţa e motorul care îi impulsionează pe salvatori să continue. Dacă nu exista speranţă, salvatorii nu ar fi făcut atâtea sacrificii.

Operaţiunile nu contenesc, dar adevărul este că sperantele de a găsi supravietuitori se sting, încet-încet. E un ger cumplit, la care nu ar rezista nimeni atât de mult timp.

Comandantul echipei de pompieri din Pescara: Hotelul era de trei etaje. Au mai rămas doar stâlpii de la primul etaj şi totul este îngropat sub mormane de zăpadă. Este o scenă înspăimântătoare. Nu mai este nimic. Strigăm dar nu răspunde nimeni.Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 7°C
IASI 5°C 5°C
CLUJ 7°C 8°C
CONSTANTA 8°C 5°C
CRAIOVA 12°C 11°C
BRASOV 6°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI