COOLTURA

Horia Roman Patapievici: Sufletul este o capacitate universală, dar dacă nu-l exerciți, dacă nu îl îngrijești, atunci el nu crește

În ziua de azi nu ne mai îngrijim de vocea noastră lăuntrică, spune Horia Roman Patapievici, într-o discuție despre suflet  pentru emisiunea Cooltura.

30 Iunie 2017, 21:55 (actualizat 30 Iunie 2017, 22:09) Știrile TVR |
Horia Roman Patapievici, la Cooltura
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Motivul pentru care "omul recent" a devenit atât de inconsistent, este pentru că s-a întâmplat ceva cu sufletul lui, spune Horia Roman Patapievici.

"Dacă vă uitați în secolul 19, noțiunea grecească de suflet, care vine de la Homer și s-a îmbogățit continuu prin filosofii care au gândit asupra lui și care au imaginat moduri de viață pe care le-au numit moduri de viață filosofice, care erau auttentic umane, nu erau sortite îmbrățișării lor de către niște elite îndepărtate. [...] Filosofii au îmbogățit această noțiune, au venit creștinii cu revoluția lor în care au introdus raportul de transcendență, pe Dumnezeu l-au pus în suflet – ca să crezi în el, el trebuie să fie prezent în tine - și în secolul 19, sufletul s-a specializat în două direcții diferite: pe de o parte a devenit minte – de exemplu, în engleză spui "mind" și cu asta desemezi de fapt ceea ce în tradiția filosofică se numea "soul" – sau devine psihicul." - explică filosoful.

Filosoful e de părere că, în ziua de azi, oamenii de azi mizează totul pe corp și au uitat de suflet.   Or, spune Patapievici, sufletul nu are cum să crească dacă nu este îngrijit, dacă nu este exercitat: "Sufletul este o capacitate universală pentru oameni. Nu există om fără suflet. Problema este că dacă nu-l exerciți, dacă nu îl îngrijești, atunci el nu crește. [...] Într-o civilizație eroică, a avea grijă de suflet, înseamnă a-i da caracter pentru luptă. Iar lupta înseamnă, de fapt, să mori. A te pregăti pentru moarte, a muri demn, a muri luptând, a muri eroic, face parte din creșterea sufletului, îngrijirea lui într-o civilizație eroică, cum era aceea a lui Homer. [...] Astăzi nu e mia pune problema. Aztăzi este să te distrezi. Acest ideal de a fi cool. Omul de astăzi, omul mișto e omul cool."

Despre suflet, omul recent, corectitudinea politică și nu numai, în interviul realizat de Mirela Nagâț.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 7°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 6°C 5°C
BRASOV 5°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI