Horezu, locul unde lutul prinde viață de secole

Localitatea Horezu este cunoscută atât datorită mânăstirii Hurezi, dar mai ales ceramicii din zonă. Horezu este locul unde de secole lutul prinde viaţă. În prezent, sunt peste 100 de familii în Horezu care trăiesc din crearea şi comercializarea ceramicii.

13 Septembrie 2019, 09:57 (actualizat 13 Septembrie 2019, 10:02) |
Horezu, locul unde lutul prinde viață
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Vasele care ies din mâinile meșterilor olari de aici sunt unice prin simbolistica şi tehnica de realizare. Dominant este însă cocoşul şi unele simboluri ancestrale precum peştele, şarpele, copacul vieţii.

Meșterii păstrează și astăzi tradiția începută în urmă cu peste trei sute de ani. Hurezenii au învățat olăritul de la meșteri străini, aduși de domnitorul Constantin Brâncoveanu.

Unii dintre aceștia veneau chiar din India. Așa se explică motivele orientale prezente pe vase. Treptat, în arta olăritului s-au specializat cei mai talentați săteni care au transmis meșteșugul din generație în generație. Povestea oricărui vas de Horezu începe însă de la bulgărele de lut. Pus pe roata olarului, lutul capătă formă.

Vasele se lasă la uscat, sunt pictate și apoi ajung în cuptor unde rămân chiar și 12 ore.

Mulți localnici își câștigă existența datorită renumelui vaselor făcute aici. An de an, la Horezu, se desfășoară în luna iunie Târgul Cocoșului de Hurez, unul dintre cele mai mari târguri de ceramică din tară. În ceea ce-i privește pe turiști, Horezu nu duce lipsă de ei și toți sunt încântați de produsele oferite de ceramiști.

Din 2012, mesteșugul olarilor din Horezu este protejat de UNESCO, ceramica de Horezu, cu toate simbolurile ei, fiind parte a patrimoniului imaterial al lumii, alături de căluş şi doină.

Ea va fi protejată internaţional, nicio lege de acum înainte neputând să o influernţeze în vreun fel.

Recunoaşterea valorii ceramicii de Horezu impune nu doar o protecţie deosebită a acesteia, dar obligă autorităţile române să popularizeze mai mult acest meşteşug printre elevi, tineri şi turişti.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 16°C
IASI 15°C 17°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 13°C 14°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 12°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI