Hong Kong, 25 de ani sub administrația Chinei. Xi Jinping: Nu există ”niciun motiv” pentru a schimba principiul ”o ţară, două sisteme”. SUA deplâng ”erodarea autonomiei” în teritoriu

1 iulie 2022, 11:34

Preşedintele chinez Xi Jinping a ajuns în Hong Kong unde a asistat la ceremoniile care au inclus și învestirea noului lider al regiunii administrative speciale.

Este prima vizită a liderului de la Beijng din ultimii cinci ani în fosta colonie britanică și prima în afara Chinei continentale de la începutul pandemiei de Covid.

Liderul chinez și soția sa au călătorit la Hong Kong cu un tren de mare viteză, în condiții stricte de securitate.

Străzile din Hong Kong au fost împodobite cu steaguri ale Chinei şi postere care slăvesc noua eră de stabilitate proclamată de statul chinez.

Preşedintele chinez Xi Jinping a dat asigurări vineri că nu există ”niciun motiv” pentru a schimba principiul ”o ţară, două sisteme”, care acordă un anumit grad de autonomie Hong Kong-ului, afirmaţie făcută în cadrul unui discurs rostit cu prilejul aniversării a 25 de ani de la retrocedarea fostei colonii britanice către China.

Acest model este ”un sistem atât de bun, nu există niciun motiv pentru a-l schimba şi trebuie menţinut pe termen lung’‘, a afirmat preşedintele chinez, adăugând că tot ceea ce a făcut Beijing-ul a fost ”pentru binele Hong Kong-ului”.

Preşedintele chinez a dat asigurări, de asemenea, că ”adevărata democraţie” a început odată cu retrocedarea.

După reunificarea cu patria mamă, locuitorii din Hong Kong au devenit stăpânii propriului oraş’‘, a subliniat preşedintele chinez, care a participat vineri la ceremonia de marcare a 25 de ani de la retrocedarea Hong Kong-ului Chinei şi la depunerea jurământului de către noul director executiv al regiunii, John Lee.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a exprimat joi solidaritatea Washingtonului cu populaţia din Hong Kong şi a deplâns ”erodarea autonomiei” în teritoriul controlat de China, relatează AFP.

Este de acum clar că autorităţile din Hong Kong şi Beijing nu mai consideră participarea democratică, libertăţile fundamentale şi independenţa mass-media ca parte” a sistemului de guvernare ”o ţară, două sisteme”, a indicat Blinken într-un comunicat, referindu-se la numele modelului convenit de Marea Britanie şi China în cadrul retrocedării, în 1997.

Blinken a afirmat că legea strictă privind securitatea naţională impusă de Beijing în 2019 a dus la ”erodarea autonomiei” teritoriului şi a afectat ”drepturile şi libertăţile locuitorilor din Hong Kong în ultimii doi ani”.

Autorităţile au întemniţat opoziţia” şi ”au făcut percheziţii în mass-media independente, au închis muzee (…), au slăbit instituţiile democratice’‘, a denunţat responsabilul american.

Regiunea Administrativă Specială, după cum este desemnat Hong Kong-ul în virtutea acordului ce trebuia să acorde oraşului de aproximativ 7 milioane de locuitori o largă autonomie timp de 50 de ani după retrocedarea de către britanici, a fost condusă multă vreme după principiul „o ţară, două sisteme”.

Cu toate acestea, în 2020 Beijingul a introdus o nouă lege controversată a securităţii naţionale, punând capăt protestelor în masă pro-democraţie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite