Hong Kong. Gaze lacrimogene și arestări la comemorarea protestul din piaţa Tiananmen din Beijing

Proteste la Hong Kong
Proteste la Hong Kong
4 iunie 2020, 21:47

Demonstranţii din Hong Kong intenţionau să organizeze, ca de fiecare dată în ultimii 30 de ani, un priveghi cu lumânări în memoria revoltei. De data aceasta, ei au acuzat Beijingul că încearcă să le restricţioneze şi lor libertăţile civile.

A fost pentru prima oară când s-au înregistrat incidente violente la manifestaţia devenită tradiţională, după interdicţia oficială motivată prin restricţiile impuse de epidemia de coronavirus.

Ciocnirile au avut loc în cartierul Mong Kok, unde localnicii au încercat să ridice baricade cu garduri din metal. „Unii protestatari îmbrăcaţi în negru tocmai blochează străzi în Mong Kok, Jong Kong. Poliţiştii efectuează arestări”, a anunţat poliţia în reţeaua socială Twitter.

În parcul Victoria s-au adunat câteva mii de oameni, care au scandat sloganuri cum ar fi „Eliberaţi Hong Kongul, revoluţia zilelor noastre” şi „Luptaţi pentru libertate, fiţi alături de Hong Kong”. Şapte biserici catolice şi-au deschis porţile pentru slujbe de pomenire.

Unii studenţi din Hong Kong au continuat şi tradiţia de a scrie cu vopsea pe podul din campusul universitar mesajul memorial pentru Tiananmen: „Sufletele martirilor vor dăinui de-a pururi în ciuda masacrului brutal. Scânteia democraţiei va străluci veşnic pentru alungarea răului”.

Comemorarea a atins un punct sensibil în fosta colonie britanică, după ce luna trecută China a impus o legislaţie de securitate adoptată la Beijing, iar în Hong Kong a fost adoptată o reglementare care sancţionează lipsa de respect faţă de imnul chinez.

Represiunea din piaţa Tiananmen nu este comemorată în China, unde subiectul este interzis. La Beijing, zona din jurul pieţei, o atracţie turistică din centrul capitalei, părea să fie mai bine păzită ca de obicei, fiind prezenţi mai mulţi poliţişti decât într-o zi obişnuită.

Atât Statele Unite, cât şi Uniunea Europeană şi-au exprimat solidaritatea cu demonstranţii din Hong Kong care doreau să marcheze revolta de acum 31 de ani.

China nu a prezentat niciodată complet evenimentele violente din 1989, reaminteşte Reuters. Oficial, bilanţul este doar de aproximativ 300 de morţi, majoritatea soldaţi. Organizaţiile pentru drepturile omului şi martorii vorbesc despre mii de oameni ucişi.

 

Sursă: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite