LUMEA AZI

Holograma, de la vizionarul Jules Verne și "Star Wars", la proiecție tridimensională perfectă din zilele noastre. Cum va arăta viitorul

Printre romanele vizionarului care a fost Jules Verne este și "Castelul din Carpati". Aici se pomenește pentru prima oară despre o hologramă. Tehnica nu stă însă pe loc. Să vedem cum va arăta viitorul.

03 Februarie 2018, 10:34 Știrile TVR |
LUMEA AZI. Imaginea viitorului
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

De la holograma închipuită în anii 70 de cineastul George Lucas în Războiul Stelelor s-a ajuns în zilele noastre la o proiecție tridimensională perfectă. Ecranul este minuscul, particulă de praf. Diferența între o hologramă și imaginea tridimensională este că aceasta din urmă este mult mai clară.

Daniel  Smalley, inginerie electrică, Universitatea Brigham Young: "Această imagine nu este o hologramă. Am demonstrat aici că o putem vedea din faţă, din spate şi în realitate o putem vedea din orice unghi şi astfel proiecţia noastră este diferită de alte tehnologii ca hologramă care poate fi vazută dintr-un număr restrâns de unghiuri."

Particulele de praf sunt controlate printr-un fascicul laser, asemănător undei tractoare imaginată de scenaristii serialului SF Star Trek.

Daniel  Smalley: "O să vă demonstrez acum cum reuşim să prindem o particulă trecând lingura prin fascicul. Trecem lingura prin fascicul. Vedeţi, o particulă ca aceasta este acum prinsă şi trasă în câmpul oglinzilor şi cât este prinsă, fasciculul de laser o va atinge şi fasciculul se va împrăştia în toate direcţiile şi apoi uitându-ne la particulă vom vedea aceste culori."

Deocamdată, proiecțiile sunt foarte mici. Pentru o imagine mai mare este nevoie de un sistem similar, dar mai mare. cu mai multe fascicule de laser.

Cercetătorii de la Universitatea americană Brigham Young speră ca într-o zi această tehnologie să-i ajute pe medici în timpul intervențiilor chirugicale mai dificile. Nu este exclusă nici utilizarea în lumea divertismentului. Deocamdată, totul se află în faza de experiment.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 29°C
IASI 21°C 25°C
CLUJ 19°C 21°C
CONSTANTA 23°C 25°C
CRAIOVA 22°C 22°C
BRASOV 20°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI