Hollande: Brexitul este dureros sentimental pentru europeni, dar dureros economic pentru britanici. Reacții internaționale

29 martie 2017, 22:20

Brexit, start oficial. Premierul britanic Theresa May: Nu părăsim Europa, vom rămâne un partener al UE

Brexitul este dureros sentimental pentru europeni, dar dureros economic pentru britanici, este părerea preşedintelui François Hollande. Iar Sebastian Kurz, ministrul austriac de Externe, avertizează că Uniunea trebuie să dea puteri mai mari statelor membre.

Prioritară este soarta cetăţenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie. Şi invers, cea a britanicilor stabiliţi într-un stat comunitar.

Angela Merkel, cancelarul german: „Guvernul va face tot posibilul pentru ca plecarea Marii Britanii din Uniune să aibă un impact cât mai mic asupra vieţii de zi cu zi„.

Nigel Farage, vârful de lance al campaniei pro Brexit, cunoscut pentru atacurile la adresa românilor, spune că e cea mai fericită zi din viaţa lui.

Nigel Farage, fost lider al Partidului Independenţei: „Sunt foarte fericit, pentru că de astăzi de la prânz am intrat pe un drum fără întoarcere„.

Pentru Marine Le Pen, candidata care va câştiga primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa potrivit sondajelor, ziua de astăzi îi da speranţe că poate vom asista şi la Frexit – ieşirea francezilor din clubul comunitar.

Dar cei mai mulţi francezi au altă opinie: le pare rău că britanicii pleacă, iar unii spun că nu aveau niciun motiv să o facă, pentru că oricum beneficiau de o serie de privilegii comparativ cu celelalte ţări membre.

Casa Albă doreşte ca Regatul Unit să rămână un lider în Europa şi în lume, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei americane, Sean Spicer.

„Respectăm voinţa alegătorilor britanici”, a spus Spicer, citat de AFP și preluat de Agerpres.

„Oricare va fi viitorul relaţiilor dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană, dorim ca Regatul unit să rămână un lider puternic în Europa (…) şi în lume”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Întrebat despre afirmaţia preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că SUA au pentru prima dată un preşedinte care pe care par să nu îl intereseze afacerile europene, Spicer a afirmat, potrivit DPA, că Donald Trump, este „foarte în temă despre problemele internaţionale, în special Europa şi NATO” şi a fost „un lider în efortul de a cere Brexit”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite