HMS Queen Elizabeth, cel mai mare portavion britanic, a fost lansat la apă

27 iunie 2017, 15:23

HMS Queen Elizabeth este mândria marinei britanice. Poate găzdui până la 36 de avioane de vânătoare F35 – ele însele o minune a tehnicii, va avea la bord aproape 1.600 de militari şi o autonomie de 10.000 de mile marine. Portavionul are o masă de 65.000 de tone, 280 de metri lungime şi 70 lăţime. HMS Queen Elizabeth va avea o navă soră, HMS Prince Charles.

Aceste portavioane, cele mai puternice nave pe care le-a avut vreodată Marina Regală, ne vor da posibilitatea să îi lovim pe teroriştii din Orientul Mijlociu, să navigăm alături de aliaţii noştri din NATO şi americani. Aceste nave vor menţine pacea în lume şi ne vor ţine ţara în siguranţă următorii 50 de ani, a declarat scretarul britanic al Apărării, Michael Fallon.

Chiar deplasarea navei a fost o uriaşă perfomanţă inginerească: a ieşit din docuri cu numai 35 de centimetri de fiecare parte şi numai o jumătate de metru sub chilă, până pe fundul mării.

Comandantul portavionului spune că este vorba despre o adevărată bază navală plutitoare, care poate nu doar lupta cu potenţiali inamici, ci poate executa misiuni de asistenţă umanitară. Iar oficialii britanici fac aluzie, până la urmă, şi la mândria naţională.

Ministrul britanic s-a referit la trecerea portavionului rusesc în ianuarie, venind din Siria. HMS Queen Elizabeth este însă deja subiect de controverse: a costat enorm – câteva miliarde de lire, sunt suspicini că o parte din sistemele sale informatice sunt deja depăşite, abia acum începe testele militare şi va intra prea târziu în folosinţă, după 2020.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă