Hipra, vaccinul spaniol pentru doza booster, a intrat în faza studiilor clinice. Cercetătorii caută 3.000 de voluntari pentru teste

7 februarie 2022, 21:59

Ultima fază a studiilor clinice pentru vaccinul spaniol se va desfășura în 17 spitale din toată țara și în câteva centre din Portugalia și Italia. Dacă va rezulta că este eficient, atunci va fi lansată pe piață doza booster pentru cei care au deja schema completă cu Pfizer, Moderna sau Johnson. Cercetătorii caută 3.000 de voluntari pentru teste.

EUNATE ARANA, coordonator științific Biocruces Bizkaia: Trebuie să aibă peste 16 ani, să fi primit deja orice combinație a vaccinurilor existente din cele autorizate până acum și să nu fi avut Covid în ultimele 3 luni.

TXOMIN IBARGUREN, voluntar: Este întotdeauna mai bine să intri într-un asemenea tip de studiu clinic cu o tehnologie diferită, în cazul acesta o proteină recombinată, decât să te vaccinezi în continuare cu cele făcute pentru prima variantă a virusului din Wuhan.

Vaccinul spaniol creat de Hipra a fost realizat astfel încât să poată fi adaptat noilor variante care ar putea apărea.

În acest moment, cei care stau la rând la centrele de vaccinare din Spania primesc doza booster, întrucât 90% din populația de peste 12 ani a fost deja imunizată complet, iar jumătate dintre copiii cu vârste între 5 și 11 ani au cel puțin o doză de vaccin.

Din Spania, pentru Telejurnal, Oana Dobrescu

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite