Hipertensiunea afectează unul din doi români. Ministerul Sănătăţii abia acum conturează măsurile de prevenţie

16 mai 2017, 13:43

În familia Ionescu, hipertensiunea arterială e o boală care s-a transmis din generaţie în generaţie. Doar cu un tratament strict, poate fi ţinută sub control.

“Am refuzat să mă duc la doctor, la control. Doar după ce s-a dus un prieten să îmi ia un tensiometru, mi-a luat tensiunea şi aveam 22 cu 12, abia atunci am realizat că sunt hipertensivă”, mărturiseşte Amelia Ionescu.

Hipertensiunea arterială poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă, pentru că nu este cauzată doar de stilul de viaţă nesănătos şi sedentarism, ci este şi ereditară. Medicii spun că 5 români din 10 sunt hipertensivi. De aceea este foarte importantă prevenţia. Controale periodice ale tensiunii la 6 luni sau măcar la un an. Ignorarea semnalelor pe care ni le dă corpul poate fi fatală.

„Un bolnav hipertensiv, dacă e netratat sau incorect tratat. are riscul să facă de trei ori mai frecvent accident vascular cerebral şi această frecvenţă creşte cu vârsta”, explică Maria Dorobanţu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie.

Puţini sunt, însă, cei care conştientizează pericolul. Cât despre programele de prevenţie, România mai are de lucrat mult până va ajunge la nivelul celorlalte state europene.

“În noul contract cadru va exista un capitol de prevenţie care se va adresa exact acestor aspecte. Pe fonduri norvegiene deja funcţionează screening-ul pentru bolile oncologice şi am discutat să punem o componentă de screening şi pentru hipertensiuune şi boli cardiovasculare”, a precizat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite