„Hepatita nu aşteaptă. Testează-te!”. Sute de locuitori din comuna doljeană Sadova au făcut analize gratuite

Teste gratuite pentru hepatită
Teste gratuite pentru hepatită
28 iulie 2021, 21:40

În comuna doljeană Sadova sunt opt mii de locuitori, iar cei mai mulţi nu-şi permit să plătească analizele pentru hepatită. Medicii au decis să-i ajute cu 500 de teste gratuite printr-un program sprijinit de UMF Craiova şi de Consiliul Judeţean.

În prima zi, s-au testat 300 de localnici. Şase au aflat astfel că sunt infectaţi cu virusul hepatitei C.

Dr. Gindrovel Dumitra, vicepreședinte Societatea Naţională de Medicina Familiei: Important e să-i identificăm pe toţi, astfel încât să beneficieze de tratament, pentru că tratamentul pentru hepatita cronică nu se face doar în spital de boli infecţioase, ci şi în secţiile de boli interne, acolo unde vor avea acces indiferent cum va evolua valul 4.

În pandemie, testele gratuite pentru hepatite au fost puține. Și numai aproximativ opt mii de pacienţi cu hepatita C au primit terapiile antivirale fără interferon, care vindecă boala fără să-l traumatizeze pe om. Era prevăzut să fie tratati peste 17.500. Iar acum Casa Naţională de Asigurări negociază alte contracte cost-volum-rezultat.

Marinela Debu, preşedinte, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice: Orice persoană depistată în acest moment cu hepatită virală cronică C trebuie să aştepte. E mult fiecare zi. Ar trebui să evităm pauzele. Dacă pacientul a fost depistat şi medicul curant, gastroenterolog sau de boli infecţioase, consideră că are nevoie de tratament, nu mai trebuie să fie condiţionat de asigurare.

Prof. dr. Liana Gheorghe, medic primar gastroenterolog, Institutul Clinic Fundeni: E o boală care nu vorbeşte, care nu doare, care nu dă semne şi simptome clinice, în schimb se răspândeşte cu o „generozitate” către cei dragi nouă.

La fiecare 30 de secunde un om moare din cauza hepatitelor virale, în lume. E o pandemie silenţioasă, cu nenumărate drame neştiute.

În lipsa tratamentului, cei infectaţi riscă să ajungă la ciroză şi la cancer hepatic. 9 din 10 nici nu ştiu că au virusuri care cauzează hepatite cronice. Mulţi află târziu diagnosticul şi trec prin suferinţe grele, pe care le-ar putea evita.

În următorii doi ani, 120 de mii de persoane din sudul şi estul ţării vor beneficia de teste gratuite pentru hepatitele virale, cu finanţare europeană.

Analize gratuite se pot face şi cu trimitere de la medicul de familie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite