Hârtia e mai scumpă, și cărțile ne costă mai mult. La Târgul de Carte Gaudeamus sunt şi reduceri: de la 20, la 70 la sută

Mii de volume, pentru cititori mari și mici, așteaptă să fie luate acasă, la Târgul de carte Gaudeamus. Sunt multe care abia au văzut lumina tiparului, altele se vând la preţ redus doar în această perioadă. Și cărțile sunt din ce în ce mai scumpe, după ce prețul hârtiei a crescut și cu 50 la sută. Suntem pe ultimul loc în Europa la capitolul lectură, dar cititorii fideli nu se lasă.

08 Decembrie 2022, 23:52 Știrile TVR |

Piaţa cărţii trebuie să treacă un nou hop, după anii grei ai pandemiei. Preţul hârtiei a crescut constant în ultimul an, aşa că şi cărţile s-au tot scumpit. Iar cumpărătorii resimt acest lucru.

Se observă că sunt mai scumpe, din păcate, dar probabil că nu există soluţie. Cât putem, nu renunţăm, numai că suntem obligaţi să le alegem cu grijă.

Eu am numai pensia, dar mi-o drămuiesc destul de bine ca să fac faţă la cheltuielile curente şi să-mi permit şi câte-o carte bună.

În librării, în afara târgurilor, sunt exponenţial mai scumpe.

Toţi reprezentanţii editurilor se plâng că bulgărele scumpirilor nu poate fi oprit.

Alina Pantazi, director vânzări editură: De la sfârşitul anului trecut chiar, preţul hârtiei s-a dublat. Orice creştere a hârtiei duce evident la preţuri majorate şi astfel, la acest sfârşit de an, ajungem la titluri pe care noi poate le achiziţionam anul trecut cu un anumit preţ, să zic de 24 de lei, anul acesta ajungem la un preţ aproape de 60 de lei.

Andreea Lupescu, PR editură: Au crescut foarte mult costurile. Din fericire, există şi variante alternative pentru cititori sau pentru cei care nu au un buget atât de mare încât să-şi permită să cumpere cărţi ca până acum, există variantele digitale, e-book-urile.

La Târgul de Carte Gaudeamus, există ca în fiecare an, şi reduceri: de la 20, la 70 la sută.

Diana Dumitrașcu, jurnalist TVR: Dumneavoastră câte cărți ați cumpărat și citit în ultimul an? Vă întreb asta pentru că cele mai recente date Eurostat arată că 93,5% dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an şi doar 6% citesc în mod constant.

Radu Paraschivescu, scriitor: Lectura nu e un viciu, dar nu este o pedeapsă. N-are nimic punitiv, nu are nimic înăcritor sau deprimant. Nu, este pur şi simplu o formă de a pătrunde în multe vieţi.

Târgul de carte Gaudeamus este deschis până duminică, la Romexpo.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA -2°C 0°C
BRASOV -5°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI