Harta căldurii în orașe. Fizician austriac: Nu putem scădea temperatura aerului, dar o putem reduce pe cea radiantă prin verdeață

24 august 2023, 08:34

În toate orașele europene, căldura se simte mai puternic în zonele construite. Asfaltul, betonul, acoperișurile – toate sunt amplificatoare de căldură. Dar asta este doar o concluzie empirică, ca să putem lua măsuri trebuie să știm exact unde este cea mai gravă situație. De asta se ocupă fizicianul austriac Daniel Rüdisser, cu ajutorul dronelor.

Daniel Rüdisser fizician: Măsurăm temperatura radiantă, crucială vara și care poate varia mult. Uneori, temperatura percepută este și cu 15 grade mai mare decât cea aerului, acestea sunt situații extreme și foarte relevante pentru că pot fi extrem de periculoase.

În orașul austriac Wolfsberg, la momentul acestor imagini temperatura măsurată de instrumentele meteorologice era de 31 de grade. Cea percepută însă – 41 de grade.

Daniel Rüdisser:  Nu putem scădea temperatura aerului, dar putem reduce temperatura radiantă prin verdeață. Plantele, arborii scad temperatura radiantă și în consecință cea percepută.

JÜRGEN JÖBSTL consilier de mediu la Wolfsberg Cred că în multe municipalități, impermeabilizarea solului și dezvoltarea urbană au fost priorități întrecut. Trebuie să învățăm din aceste greșeli și să tragem concluziile pentru un viitor mai bun.

Exact asta este una dintre marile probleme. Gândiți-vă cât din orașele în care locuim sunt complet acoperite de clădiri și șosele, în alte țări întinse parcări asfaltate sau supraetajate. Asfalt și beton, peste tot. Nu doar că vara acționează ca niște radiatoare, dar în timpul ploilor torențiale sunt amplificatoare de inundații. Pentru că apa nu se mai infiltrează firesc, disipat, în sol, cei se adună pe kilometri și kilometri pătrați, iar sistemele de canalizare nu fac față. Este sarcina municipalităților și a consilierilor locali pentru mediu, unde aceștia există, să găsească soluții pentru transformarea întregii infrastructuri a orașelor..

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite