Haosul facturilor la gaze. Atenție la cotele de consum! Furnizorii nu le explică clienților cum pot obține compensarea

Haos privind modalitatea de calcul a facturilor la gaze. Unii consumatori au primit facturi compensate, alţii nu. Furnizorii nu ştiu să explice foarte bine ce trebuie să facă oamenii ca să obţină reducerea de 33% din factură, de la stat. Atenţie, dacă nu vă încadraţi în cotele lunare de consum, plătiţi factura în întregime!

27 Decembrie 2021, 20:30 (actualizat 27 Decembrie 2021, 20:56) Știrile TVR |

În vreme ce unor consumatori casnici le-au venit facturi plafonate și compensate, alți clienți nu au primit nici reducerea, nici plafonarea.

Explicația e că plafonarea se acordă doar consumatorilor care au un preț în contract mai mare de 0,37 de lei pe kilowatt oră.

Compensarea, adică reducerea cu 33% a facturii, se acordă doar celor care au un tarif mai mare de 0,125 de lei pe kilowatt oră și dacă se încadrează în cotele lunare de consum.

Spre exemplu, în noiembrie nu trebuie să fi consumat mai mult de 150 de metri cubi de gaz, iar în decembrie 250 de metri cubi.

Operator furnizor de gaz: "Gândiţi-vă că majoritatea clienţilor sunt care au cu 0,6 şi ceva, adică 66 sau 0,71 şi doar clienţii aceia beneficiază de plafonări şi de compensări. Dvs. aveţi un preţ atât de mic încât nu are ce să vi se aplice pentru că ar trebui să vă crească cumva preţul ca să poată să vi se aplice".

Haosul e și mai mare în cazul centralelor de imobil pe gaz. Acolo, pe un contor comun, sunt mai mulți consumatori.

Nici măcar operatorii furnizorilor nu știu să explice foarte bine ce au de făcut oamenii. După ce îi pun să aștepte zeci de minute la telefon.

Și mare atenție la cotele de consum! Cine nu se încadrează în aceste cote, va plăti factura în întregime, la tarif neredus.

Dacă în decembrie ați consumat 300 de metri cubi de gaz în loc de 250, veți plăti întreaga factură la tarif necompensat.

Prețurile la gaze au explodat în ultimele luni. Consumatorilor casnici care încă mai au tarife mici încep să le expire contractele și primesc noi oferte la prețuri de 2 sau 3 ori mai mari.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 24°C
IASI 22°C 21°C
CLUJ 18°C 20°C
CONSTANTA 21°C 21°C
CRAIOVA 20°C 22°C
BRASOV 18°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI