Haos la Kabul. Mii de oameni speră să fie evacuaţi. Mărturii ale localnicilor

21 august 2021, 19:34

Situaţia este şi astăzi tensionată lângă aeroportul din Kabul unde mii de oameni speră să prindă un zbor care să-i ducă departe de Afganistan. Venirea talibanilor i-a speriat pe mulţi afgani care nu au uitat regimul brutal de la sfârşitul anilor 90.

O femeie din Kabul a povestit pentru Reuters că nu a ieşit din casă de o săptămână, dar pe străzi a fost socrul ei.

Aproape 20 de mii de oameni, majoritatea străini, au fost scoşi din Afganistan. Dar sunt şi cei care nu vor să plece cu orice preţ. Un britanic veteran de război are la Kabul un adăpost de animale cu 25 de angajaţi, printre care şi 3 femei veterinar.

Sute civili afagani au aterizat în Europa în ultimele 24 de ore. Sunt recunoscători dar încă tematori şi mulţi nu vor să fie filmaţi pentru că mai au rude acasă.

Liderii Uniunii Europene au vizitat astăzi tabăra de refugiaţi instalată lângă Madrid unde au sosit primele familii ale afganilor care au fost angajaţi în instituţii europene. Sunt însă aproape 4 milioane de refugiaţi în Afganistan, a afirmat preşedinta Comisiei Europene iar pericolul ca ei să ajungă în mâinile traficanţilor este mare.

Au apărut deja temeri că urmează un nou val migrator iar autorităţile din Grecia au finalizat de urgenţă un gard de protecţie pe o lungime de 40 de km la graniţa cu Turcia. Armata SUA a scos în ultima săptămână peste 13 mii de oameni din Afganistan, iar preşedintele Biden s-a angajat ca până la sfârşitul lunii această cifră să fie de peste 60 de mii.

La solicitarea americanilor mii de afgani sunt găzduiţi temporar de mai multe state din Orientul Mijlociu, printre care Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Qatar, unde li se vor procesa cererile de azil.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă